BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkeemelésre készül az Alteo

Évi 10-14 milliárd forintosra tervezett beruházáshoz remél saját forrást az Alteo Group az őszre tervezett, nyilvános részvénykibocsátástól. A 2008-ban alapított, jelenleg 22 erőművi egységgel és kiterjedt energiakereskedelmi és iparvállalati ügyfélkörrel rendelkező társaság őszre tervezett nyilvános részvényértékesítést. Ennek során a cég az intézmények mellett számít a magánbefektetőkre is, erről a csoport vezérigazgatója nyilatkozott cége közleményében.

Ifj. Chikán Attila ugyanakkor hozzátette, hogy a tőkebevonást érintő végső tulajdonosi és igazgatósági döntéseket befolyásolhatják a nemzetközi tőkepiacok történései, de jelenleg minden érdekelt elkötelezett az őszi részvényértékesítés mellett. A csoport tavalyi konszolidált árbevétele meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja pedig az 1,4 milliárd forintot, míg az idei első negyedévét 917 millió forintos EBITDA-val és 538 millió forintos nettó eredménnyel zárta. Tavalyi eredményéből a cég közel 200 millió forint osztalékot fizetett a részvényeseinek.

A tőkeemelésre a cég várható növekedése miatt van szükség. Az már a közleményből kiderült, hogy a cég kihasználná a várhatóan jövő januárban életbe lépő új megújulóenergetikai támogatási rendszerben rejlő lehetőségeket. Emellett nő a vállalatok igénye az okos energetikai megoldások iránt, ez szintén ott van a cég palettáján. Jelenleg az Alteo 38 milliárd forintnyi számításba vehető befektetési és beruházási lehetőséget tart nyilván. Abban is komoly lehetőséget látnak, hogy a közeljövőben számos ipari ügyfelük bővítené a kapacitásait, illetve hogy fellendülőben vannak az infrastruktúra- és ipari fejlesztések, mert ezek vagy maguk is energetikai fejlesztések, vagy lehet energetikai vonzatuk – közölték lapunkkal.

Másrészt az Alteo – a megújulóenergetika területén belül – elsősorban az erős növekedési potenciállal rendelkező hőtermelésen is rajta tartja a szemét. Már van két engedélyezett biomasszaprojektje, amelyek megvalósításával csak a pályázatok kiírására várnak. Középtávon a geotermikus és biogázprojektekre is kiemelt figyelmet fordít a cég. A megújuló villamosenergia-termelés területén jelentős hazai növekedés várható a nap- és szélenergiában, a kis méretű vízerőműveknél, valamint a biogáz felhasználásában, ez mind lehetőséget rejt az Alteo számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.