BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így csúsznak a magyar cégek a számlákkal

Minimálisan ugyan, de tovább növekedett a határidőben kifizetett számlák aránya a piacon, de a késedelmek is nőnek - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.

Míg 2014 és 2015 első két negyedévében 26,5 nap körül mozgott az utólag rendezett számlák átlagos fizetési határideje, addig a mostani érték már a 28 napot közelíti - derül ki a Bisnode elemzéséből. Annak ellenére, hogy a hitelező vállalatok átlagosan 1,2 nappal növelték a visszafizetési határidőket, a fizetési késedelmek terén is emelkedést tapasztalhattunk. A Bisnode legfrissebb adatai szerint az átlagos késedelem meghaladja a 18 napot, míg 2015-ben 15,7, 2014-ben pedig 15,3 napot kellett a késve fizetett számlákra várniuk a hitelezőknek.

A legnagyobb késedelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható, ugyanis az elmúlt 12 hónap alatt átlagosan több mint 30 nappal növekedtek itt a fizetési késések. Pest, Fejér és Csongrád megye cégeinél ugyancsak nagyobb – 20-23 napos – elmaradással kell számolnunk. A legalacsonyabb – mindössze 10 napos – átlagos késéssel Somogy megye cégei büszkélkedhetnek. Őket 11 nappal Győr-Moson-Sopron, Zala és Nógrád megye vállalkozásai követik.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei kapják a leghosszabb fizetési határidőt üzletfeleiktől számláikra. Esetükben a Bisnode adatai alapján a számla kiállítása és lejárata között átlagosan több mint 30 nap telik el. A legkisebb – 24 nap körüli – átlagos számlafizetési határidőkkel Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye vállalkozásainak kell számolniuk.

A legnagyobb fizetési határidővel – átlagosan 32 nappal – Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei számolhatnak, de Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásainak sincs okuk panaszra 30 nap feletti átlagos fizetési határidejükkel. A legszigorúbb számlakiegyenlítési feltételekkel Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Nógrád és Bács-Kiskun megye cégeinek kell számolniuk, náluk ugyanis az átlagos fizetési határidő nem éri el a 26 napot.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a gépiparban illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében lehet kalkulálni, ahol eléri a 40 napot a számlák kiegyenlítésének átlagos határideje. A legrövidebb terminusban részesülő ágazatok az oktatás, a közigazgatás védelem és a kötelező társadalombiztosítás területén működő cégek 12 illetve 13 nappal. A legkisebb – maximum 11 napos – késedelemmel az egyéb szolgáltatók (9 nap), az ipari gép javítással foglalkozó vállalatok (10 nap), valamint a kiskereskedelmi, élelmiszeripari vagy textilipari cégek (11 nap) fizetnek. Egyes ágazatokban viszont akár 30 nap feletti átlagos késedelem is előfordulhat, ilyen a gépjármű-kereskedelem átlagosan 55 nappal, vagy a humán-egészségügy vagy a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalkozások 32, illetve 30 nappal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.