BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terrorveszély - Százmillióval költenek többet az idén a Sziget biztonságára

A szigorított biztonsági intézkedések több mint százmillió forintos pluszköltséget jelentenek a Sziget Kft.-nek, amelynek idei bevétele hatmilliárd forint körül alakul. A legdrágább előadó az idén Rihanna lesz.

A fokozott terrorveszélyre a Sziget szervezői is készülnek. A korábbiaknál is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be az augusztus 10-én kezdődő Sziget Fesztiválon, amelyre a tavalyi 441 ezer látogató után idén legalább 450 ezer vendéget várnak – mondta a Világgazdaságnak Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője. A bejárat környékén fizikai akadályokat, útzárakat alakítanak ki annak érdekében, hogy ne lehessen járművekkel a közönség közé behajtani. (Ezzel a nizzai merénylethez hasonló helyzetek megelőzését is szolgálják.)

Az is újdonság lesz az idei fesztiválon, hogy amikor a vendég átveszi a belépőjét, mindenkitől arcképes igazolványt kérnek, és az informatikai rendszer alapján ellenőrzik, az illető nem szerepel-e valamilyen körözési listán. Másrészt a beszkennelt adatokat összekapcsolják a belépőként szolgáló karszalag adataival, így amikor a fesztivál látogató ki- vagy belép, az ellenőrök monitorán megjelenik a vendég arcképe is. Ennek megfelelően a karszalagot nem lehet másnak átadni. Az adatok bevitelére szolgáló rendszer ugyanolyan lesz, mint ami a reptéren vagy az országhatáron működik – emelte ki Gerendai. (Az adatokat pedig a TEK munkatársai „látják”.) Ez a beléptetési gyakorlat vonatkozik majd a fesztivál látogatók mellett a fellépőkre és a Sziget munkatársaira is.

A tűzijátékra is készül a rendőrség

Az augusztus 20.-i tűzijátékra is készülnek a rendvédelmi szervek. A miniszterelnök utasította a belügyminisztert a jelentős tömegeket vonzó hazai rendezvények fokozott védelmére. Az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések megtörténtek, vagyis a tömegrendezvények megközelítési útvonalán a rendőrség fokozottan járőrözik majd, és egyes járművek mozgását a rendőrség korlátozhatja – közölte a Világgazdasággal a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal.

Az új beléptetési szisztémához jóval több emberre és speciális technikára lesz szükség, ezért nagyságrenddel nőnek a költségek is – mondta Gerendai. Csak az ellenőrzéshez és a dokumentációhoz szükséges eszközökre (szkennerekre, szoftverre) ötvenmillió forintot költöttek (ezek egyszeri tételek, a készülékek több évig használhatók), de a beruházás mellett a működtetés, például a közel duplájára növelt ellenőri létszám is további pluszpénzeket igényel. Összességében a szigorított biztonsági intézkedések több mint százmillió forintos többletköltséggel járnak, vagyis a korábban erre a célra fordított összeg nagyjából háromszorosát. Ebben még nincsenek benne a hagyományos, a fesztivál megrendezéséhez szükséges rendfenntartói és egészségügyi szolgáltatások költségei, ez további több mint kétszáz milliós tétel. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagy számban lesznek jelen rendezők, rendőrök, egészségügyesek. Összesen több mint kétezer ember összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassák a rendezvény látogatóit. Az emberek szigorúbb szűrése mellett természetesen a csomagok átvizsgálását is megszigorítják – emelte ki Gerendai. A Szigeten kívül is nagyobb lesz a biztonsági jelenlét, ami részben a környéken lakók, részben a rendezvényre érkezők biztonságának megerősítését szolgálja, de arra is igyekeznek még jobban odafigyelni, hogy ne lehessen kikerülni a hivatalos bejáratokat, ezért a Duna partjait és a folyót is járőrök felügyelik majd. 

A bevétel szerkezetében nincs jelentős változás a korábbi évekhez képest, továbbra is legalább 75 százalékot tesz ki a jegyek, bérletek értékesítéséből befolyó összeg. A szponzorációból és a vendéglátásból származó bevétel pedig körülbelül azonos, 10-12 százalék körüli értéket képvisel, és körülbelül egy százalékot tesz ki az állami forrás. Összességében egyébként körülbelül hatmilliárd forint bevétellel számolunk, ami valamelyest jelentősebb a tavalyinál. A kiadások közül továbbra is a programokra fordított összeg a legnagyobb tétel, ezt követik a technikai jellegű költségek. Az idei Szigeten Rihanna és a már visszatérő vendégnek mondható Muse lesz a legdrágább előadó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.