BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Galaxy Note7 telefonok mintegy 70 százalékával lehet gond

Átmenetileg nem rendel több akkumulátort a Samsung Electronics a Galaxy Note7-esek többségének telepeit szállító leányvállalatától, a Samsung SDI-tól

Átmenetileg felfüggeszti a Samsung Electronics a Samsung SDI által gyártott akkumulátorok használatát a Galaxy Note7 okostelefonoknál a The Wall Street Journal beszámolója szerint. A lépés egyértelműen a készülékek körüli botrányhoz köthető, amely óriási károkat okoz a dél-koreai társaságnak. A múlt hét végén derült ki, hogy az új csúcskategóriás eszköz, az alig néhány hete bemutatott Galaxy Note7 akkumulátora hajlamos a túlmelegedésre, ami miatt kigyulladhat, de akár fel is robbanhat a mobiltelefon. A Samsung viszonylag gyorsan reagált, pénteken már bejelentették, hogy felfüggesztik a készülékek értékesítését, illetve kicserélik az eddig megvásároltakat. Ezzel párhuzamosan azt is közölték, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A jelek szerint meglehetősen gyorsan eredményre jutottak, ennek következménye lehet a Samsung SDI-jal történő – egyelőre átmenetinek tűnő – szakítás.

A Samsung leányvállalata meghatározó beszállítója volt a Galaxy Note7-nek, becslések szerint az ilyen típusú készülékek mintegy 70 százalékában az általuk gyártott akkumulátor volt. Figyelembe véve, hogy eddig nagyjából 2,5 milliót adtak el az eszközből, összesen akár 1,7 millió mobilt is érinthet a túlmelegedő telep problémája. A világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számító Samsung pénteken azt közölte, hogy szeptember elsejéig 35 olyan esetről szereztek tudomást, amikor komolyabb problémát okozott az akkumulátor, ami elhanyagolható aránynak tűnik, azonban a hétvégén Ausztráliából és Tajvanról is érkezett hír felrobbant készülékről. A Samsung SDI-nál történt hibára utal az is, hogy a másik beszállító, a kínai ATL által gyártott akkumulátorokkal ellátott Galaxy Note7-eseket Kínában és Hongkongban forgalmazzák, és ott nem függesztették fel az eszközök értékesítését.

A Samsung Electronics számára jól indult az új okostelefon piaci bevezetése, a készülék pozitív visszhangot kapott a szaksajtóban, és az előrendelési számok is ígéretesek voltak, a társaság tájékoztatása szerint túlszárnyalták még a Galaxy S7 és S7 edge eredményeit is. A múlt héten kirobbant botrány hatását még nem lehet pontosan felmérni, de figyelembe véve, hogy számos piacon még csak ezt követően kezdik meg a Galaxy Note7 értékesítését – Magyarországon például elvileg szeptember 16-tól lesz kapható –, valószínűleg negatívan befolyásolja majd az eladási számokat. Elemzői becslés szerint a visszahívás önmagában mintegy 400 millió dolláros veszteséget jelenthet a cégnek, míg a teljes ügy hatása akár 900 millió és egymilliárd dollár közötti összeggel is csökkentheti az év második felében az üzemi szintű eredményt. Pedig úgy tűnt, a Samsung több nehéz év után az idén ismét jó eredményeket ér el, a második negyedévben például az utóbbi két év legnagyobb előrelépését tudta felmutatni. Az árbevétele 5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, míg az üzemi szintű eredménye 18 százalékkal nőtt.

Fizetnek a hűségért

A Galaxy Note7 visszahívása miatti presztízsvesztés csökkentésére speciális programot hirdetett a Samsung amerikai leányvállalata. A Recode technológiai portál beszámolója szerint azoknak a felhasználóknak, akik visszaadják a telefont, de kitartanak a Samsung mellett, vagyis továbbra is

a cég valamelyik készülékét választják, 25 dollárt adnak. Az összeg ajándékkártyán vagy a telefonszámlán történő jóváírásként igényelhető.

a cég valamelyik készülékét választják, 25 dollárt adnak. Az összeg ajándékkártyán vagy a telefonszámlán történő jóváírásként igényelhető. Összesen 1,7 millió mobilt érinthet a túlmelegedés problémája. fotó: Reuters -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.