BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína a szórakoztatóipar fellegvárává akar válni

A nemzetközi filmgyártás legnagyobb fellegvárát építi ki Kínában a Wanda-csoport, amely hatalmas kedvezményekkel vonzaná magához a hollywoodi stúdiókat

Negyvenszázalékos kedvezménnyel csábítja Kínába a hollywoodi stúdiókat a Wanda szórakoztatóipari óriás, amelynek a neve még ismeretlen, tevékenysége viszont közelről is „megtapasztalható” lehet a világ minden táján, hiszen globálisan is a legnagyobb moziüzemeltető vállalkozásról van szó. Ázsia leggazdagabb embere, a kínai Wang Jianlin mesés vagyonra szert tett az általa 1988-ban alapított, ingatlanügyletekből, szállodaiparból és kereskedelmi épületek hasznosításából gyarapodó cégcsoportja révén.

Az üzletember pár éve ingatlanmágnásból szórakoztatóipari guruvá kezdte átképezni magát, egyelőre teljes sikerrel. A forgalmazás terén már megszerezte a globális piacvezető pozíciót a második legnagyobb amerikai mozihálózat, az AMC két évvel ezelőtti megvásárlásával és az európai Odeon & UCI Cinemas Group folyamatban lévő bekebelezésével. A brit székhelyű, Nyugat-Európa egészében jelen lévő cégért 500 millió fontot kínáltak, s az adósságállományukat is átvállalták. A Wanda a filmkészítés terén sem kezdő, januárban 3,5 milliárd dollárért felvásárolták a hollywoodi Legendary Entertainment stúdiót, amely a többi között a Batman, a Godzilla és a Jurassic World filmekről ismert.

Ennél is nagyobb kaliberű üzlet lehet azonban, ha a nyolcmilliárd dolláros költségvetéssel épülő, 2018 augusztusában átadásra kerülő gigantikus kínai filmgyártó komplexumba át tudják csábítani Hollywoodból a filmgyártás egy részét. A filmváros Csingtao városában, a Sárga-tenger partján, Santung tartományban épül, s a hírek szerint minden elképzelhető igényt ki tud majd elégíteni. Ezzel egyben a magyarországi bérfilmgyártás, benne Etyekwood esélyeit is számottevően gyengíteni tudja, nem is beszélve az indiai filmipar bástyáját képező mumbai Bollywoodról. Annyi biztos, hogy a Tűzgyűrű (Pacific Rim) és a Godzilla folytatását, valamint több Lionsgate-produkciót is ott forgatják majd.

A Csingtaóban 165 hektáron épülő Mozi Metropolis nemcsak komplett filmstúdiókból áll, mellettük teljes kiszolgálást nyújtanak majd a stáboknak szállodákkal, bevásárlóközponttal, de a köznép szórakoztatásáról sem feledkeznek meg, ők a filmgyártáshoz kötődő témaparkokban szórakozhatnak. Mi több, a filmgyártás utánpótlását adó oktatási intézmény is helyet kap. A filmgyártók a komplexum szolgáltatásait a várossal történt megegyezés értelmében 40 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe, ami a szuperprodukciók esetében hatalmas megtakarítás. A Wanda egyébként az egyszerűbb utat választja: nem bocsátkozik vitába az amerikai terjeszkedését rossz szemmel néző hatóságokkal, inkább hazai vizeken, barátságos környezetben építi tovább birodalmát. A múlt hónapban már a washingtoni törvényhozásból is érkeztek olyan vélemények, hogy a kínaiak térnyerése az amerikai filmkészítők alkotói és szólásszabadságát kedvezőtlenül befolyásolná. A Wanda ugyan közvetlenül nem törekszik erre, igaz, az élsportban már dédelget ilyen álmokat, a cég a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik kiemelt szponzora, emellett 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a Bajnokok Ligája-döntős Atlético Madrid futballcsapatában.

Hangban is otthon vannak

A THX hangzás a régi, a tulajdonos azonban új: a Csillagok háborúja mozifilmek atyjaként tisztelt George Lucas ugyanis távol-keleti befektetőknek eladta a filmszínházak minőségi hangzásvilágának kialakításában meghatározó cégét. A vevő kínai gyökerekkel rendelkező, szingapúri illetőségű, de az Egyesült Államokban dolgozó Min-Liang Tan cége, a Razor, amely a számítógépes játékok élvezetéhez nyújt csúcsminőségű eszközöket, tartozékokat. A vételár nem publikus, de Tan azt hangsúlyozta, hogy magát a nagyra becsült brandet vették meg csupán, a THX vezetése, stratégiája változatlan, abba nem szólnak bele. A THX a koncertek hangosításában is tevékeny, új Live! rendszerükkel Beyoncé idei világ körüli turnéján debütáltak. Tan hangsúlyozta, hogy kínáló kapcsolatai révén célja elérni, hogy a THX a kínai mozipiacon meghatározó hangzásszolgáltatóvá léphessen elő.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.