BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár újra átíratja a dohánytörvényt - Az e-cigit is csak trafikban lehetne venni

Békekötésnek tűnő dohánytörvény-módosítást nyújtott be Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter a trafikokba űzné az e-cigit, miközben új termékek bevezetésére és némi visszatérítés megszerzésére adna lehetőséget a gyártóknak.

Megjelenhet Magyarországon is a snus (egyes fordításokban snüssz): a teafilter-szerű kis zsákokban elhelyezett aromásított dohányt az szájba helyezve, az ínyhez illesztve fogyasztják és így füstmentesen biztosítják a nikotint. A skandináv államokban népszerű termék egyelőre illegálisan kapható itthon néhány webshopban, bevezetését most a dohánytörvény újabb „szigorításával” tenné lehetővé kormány.

A Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte javaslat kedden este jelent meg az Országgyűlés honlapján, benyújtásának hivatalos indoka az e-cigaretták kereskedelmének korlátozása – a fiatalok védelme – mellett egy 2014-es uniós irányelv rendelkezéseinek való megfelelés . Ám az indoklásban azért benne van, hogy a dohányellátóval kapcsolatos bizottsági kifogásoknak is elejét kívánja venni a kabinet. A törvényjavaslat így jóformán békekötési szándék kinyilvánításának is tekinthető a gyártókkal, amelyek a tervezet szerint nem csak új típusú termékek megjelenítésére kapnak lehetőséget, de azok népszerűsítésére is esélyük nyílik majd.

A javaslat jelentősen leegyszerűsíti a dohányforgalmazás kérdéseit: tulajdonképpen ami nikotinnal kapcsolatos, azt a trafikokba száműzi – de nem tiltja meg egyetlen termék kereskedelmét sem. Így az e-cigaretták a jövőben kaphatóak lesznek, de csak az állami dohánymonopólium ellenőrzése mellett, és persze jövedéki adóval terhelten. (az adó szálanként illetve darabonként 10, vagy milliliterenként 70 forint – attól függően, mi éppen az elszámolási egység). A tervezet ezen kívül bevezeti az új dohánytermék fogalmát ahová minden beilleszthető: az indoklás a  „most teret hódító, hevítéssel működő dohánytermékek, illetve más – dohányt is tartalmazó – patronos termékek” megnevezéssel említi ezeket, ám a snus megjelenése előtt ezután kevesebb lehet az akadály. A gyártók például egyetlen rendeletre lesznek attól, hogy saját oldalaikon népszerűsítsék az új termékeket – a törvény ugyanis felhatalmazást ad arra, hogy külön jogszabályban (ez lehet sima miniszteri rendelet is) állapítsák meg a „módosított hatású termékek” elektronikus forgalmazásának és ismertetésének szabályait. Az indoklás szerint itt a forgalmazók szigorúbb feltételeket találnak majd, mint azt az uniós irányelvek megkövetelik, ami annyit jelent: csak akkor lehet majd népszerűsíteniük új termékeiket, ha azokról tényleg be tudják bizonyítani, hogy kevésbé károsak, mint a hagyományos áruk.

A piaci kiegyezést szolgálja még az is, hogy az egykapussá tett dohány dohánykiskereskedelmi rendszerbe több garanciális elemet is be kívánnak építeni: így például a trafikokat ellátó cég nem kérhet majd el minden adatot a forgalmazóktól és a gyártóktól, valamint létrejön egy ágazati egyeztető fórum is. Ezen kívül pedig – bónuszként – lehetővé teszik, hogy a dohánykiskereskedelmi-ellátó hasznából minden forgalmazó és gyártó részesedjék, hiszen forgalom-alapú visszaosztási rendszert vezetnének be. Ha pedig ez se lenne elég, a kormány simán eltörli a dohányipari különadót, mondván úgyse szedték be, miután megbukott Brüsszelben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.