BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes bukás a Samsung Galaxy Note 7

Leállítja a Galaxy Note 7 gyártását a Samsung. A döntésről a dél-koreai Yonhap News Agency hírügynökség számolt be saját forrásaira hivatkozva.

A Samsung még augusztusban mutatta be legújabb csúcskategóriás okosmobilját, a Galaxy Note 7-est, amely pozitív fogadtatásra talált szakmai körökben, és a fogyasztók is megrohanták a virtuális és valódi boltokat a készülékekért. A lelkesedés azonban csak néhány napig tartott, szeptember elején ugyanis kiderült, hogy az eszközök akkumulátorai hajlamosak a túlmelegedésre, ami a telefon kigyulladását, esetleg felrobbanását okozhatja. A hírekre reagálva a dél-koreai gyártó felfüggesztette a forgalmazást, és vizsgálatot indított, amelyben megállapították, hogy az egyik akkumulátorbeszállító hibázott. A Samsung szeptember 19-én globális csereprogramot indított, azonban hamarosan kiderült, hogy a kicserélt készülékekkel sincs minden rendben. A múlt héten csak az Egyesült Államokban legalább öt olyan eset történt, amikor a második körben a felhasználókhoz került eszközök melegedtek túl és gyulladtak ki. Az incidensek hatására a meghatározó amerikai mobilszolgáltatók közül a Verizon, az AT&T és a T-Mobile US is felfüggesztette a Note 7 okostelefonok forgalmazását, illetve a cserére jogosultaknak más típusú mobilt adnak.

A Samsung még vasárnap annyit közölt, hogy a hatóságokkal és független szakértőkkel vizsgálják az újabb incidenseket. Azonban könnyen előfordulhat, hogy újabb visszahívásra kényszerül majd a társaság, amire igen ritkán van csak példa. A dél-koreai cég tájékoztatása szerint a potenciális érintett Note 7-esek több mint felét vitték vissza, és a fogyasztók mintegy 90 százaléka ragaszkodott a modellhez, csak újabb készüléket kért.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogyan hat majd a Samsung Electronics üzleti teljesítményére az új okosmobil körüli botrány. Már az első visszahívás is egyes becslések szerint milliárd dolláros kiesést okozhat a cégnek. Ráadásul a legnagyobb rivális, az Apple szeptember elején mutatta be új iPhone-ját, ami már kapható is, emellett pedig a Google is meglepte a fogyasztókat új saját márkás készülékkel, és ebben a hónapban a Microsoft is készül még egy bejelentésre. A Samsung előnye ugyan jelentős az okostelefon értékesítésben a világpiacon, volt már azonban példa arra, hogy az Apple az utolsó három hónapban igencsak megközelítette a vállalatot ebben a mutatóban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.