BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költözik is, nem is az Easyjet

Megszerzett európai repülési jogainak védelmében költözésre szánja el magát az Easyjet. A diszkont-légitársaság a britek unióból tervezett kilépésére reagál ezzel. A társaság a Nagy-Britannián kívüli, de az Európai Unión belül közlekedő járatainak jövőjét biztosítja azzal, hogy egy uniós tagállamban is céget alapít. A ma még brit székhelyű cég járatainak 30 százalékát érinti az intézkedés – emlékeztet az AP hírügynökség. Carolyn McCall ugyanakkor leszögezte, hogy a költözés nem jelent székhelyváltást, az Easyjet továbbra is a Londontól 30 kilométerre eső Lutont tekinti főhadiszállásának. A vezérigazgató azt nem árulta el, hogy mely országba telepítik a működtetést végző vállalatukat, az viszont igen, hogy ez két év alatt tízmillió fontjukba kerül majd. Az összeg jelentős részét az viszi el, hogy az új országban regisztrálják a repülőgépeiket.

A bejelentés mellett az Easyjet közzétette szeptemberrel zárult üzleti évének adatait is, amellyel nem kápráztatta el a befektetőket – igaz, ők eleve rosszabbra számítottak, így a közel 5 százalékos árfolyamerősödésben az ő fellélegzésük is „benne van”. A legnagyobb figyelemmel követett mutató, az adózás előtti eredmény 28 százalékkal 495 millió fontra esett vissza. Ebben a legfontosabb tényező a június végi Brexit-népszavazást követő mintegy húszszázalékos fontgyengülés volt. Emellett utasok millióit tartotta vissza az utazástól az erősödő terrorfenyegetettség, de az Easyjet népszerű üdülőhelyekre indított járatainak töltöttsége is visszaesett, elég a törökországi elvetélt puccsot követő útlemondások dömpingjére gondolni.

McCall szerint a nehéz működési körülmények ellenére is jól teljesítettek, éves szinten 6,6 százalékkal több, 73,1 millió utast szállítottak, ami rekordot jelent. Az átlagos töltöttség is rekordot döntött, 91,6 százalékos volt.

Az Easyjet a fapados piac egyik meghatározó társaságaként a jövőben is stratégiai fejlesztésekre készül – hangsúlyozta Carolyn McCall. A következő üzleti évre tervezett növekedés fele a brit piacról származik majd, de Svájc, Olaszország és Franciaország szerepe is nőni fog. A vezérigazgató szerint a bázisrepülőtereik közül két számjegyű növekedést produkálhat London, Manchester, Amszterdam, Berlin és Velence.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.