BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Papíron még veszteséges az Uniper

Az Uniper 4,2 milliárd eurós veszteséggel zárta az első három negyed­évet, de ennek oroszlánrészéért a tőzsdei bevezetés körüli eszközátértékelések okolhatók. A szeptemberrel zárult negyedévre a veszteségből már csak 348 millió euró jutott, ami biztató jel a jövőre nézve. Az E.ON konszernből kiszervezett, a hagyományos energiaforrások felhasználásával áramot termelő és azzal kereskedő Uniper részvényesei annak viszont örülhetnek, hogy nőtt az üzemi eredmény.

Az energiaárak csökkenése mellett az Uniper oroszországi, berezovszkajai erőművének kényszerű leállítása is közrejátszott abban, hogy a kilenc hónapban az előző évinél 26 százalékkal kisebb, 48 milliárd eurós árbevétellel zártak. Klaus Schäfer vezérigazgató szerint főként gázerőműveiknek köszönhető, hogy az adó- és kamatfizetés előtti eredményük (EBIT) 700 millióval 1,25 milliárd euróra gyarapodott. (Az Uniperé a Győr melletti 428 megawattos gönyűi kombinált ciklusú gázerőmű is.) Az Uniper versenyképesebbé tételének érdekében újabb, ezúttal 400 millió eurós költségcsökkentési programot hirdettek, s megnyugtatták a befektetőket, hogy az idei üzleti évre tervezett részvényenkénti 55 centes osztalékot kifizetik – írta a Marketwatch.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.