BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új tulajdonosok a virtuális erőműcégben

Új közvetett tulajdonosai vannak a Dicső Gábor vállalkozó nevéhez köthető VPP Energy Erőmű-üzemeltető és Kereskedelmi Zrt.-nek. A társaságot egy személyben ellenőrző VPP Magyarország Zrt.-ben zárt körben tőkét emelt az azt ellenőrző VPP International, így a VPP Magyarországban négy cég együtt 47 százaléknyi közvetett hányadhoz jutott 18,8 millió forintért. A legnagyobb, 18,5 százaléknyi érdekeltséget a ZVV Ingatlanforgalmazó Zrt. szerezte meg, mégpedig két csomagban: saját maga és az általa ellenőrzött Enigen Kft. is vitt tőkét a VPP Magyarországba.

A változásokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tudomásul vette. Jóváhagynia nem kellett, mert a VPP Magyarországnak nincs a hivatal által kiadott engedélye. A VPP Energynek viszont három is van: áramkereskedelemre, kiserőművek üzemeltetésére és hőtermelésre. A MEKH azért csúszott a nyári ügylet tudomásulvételével, mert csak mostanra kapta kézben az eredeti bejelentés alapján bekért adatokat.

A VPP Energy a hazai árampiac különleges szereplője: virtuális erőművet működtet. (Rajta kívül még hat-hét ilyen van az országban.) Egy virtuális erőmű (virtual power plant) üzemeltetője a saját létesítménye és más tulajdonosok kisebb erőművi kapacitásait egyesíti, és kifelé egyetlen erőműként megjelenő rendszerben kezeli. Működésüket az irányítóközpontján keresztül hangolja össze, termelésüket a piaci kereslethez igazítva változtatja, áramukat az általa hozzáférhető, lehető legjobb feltételekkel adja el. A konstrukció azért lehet sikeres, mert az ilyen kisebb erőművek áramára üzemeltetőik/tulajdonosaik nem, nehezen vagy csak rosszabb feltételekkel tudnak vevőt szerezni a kis volumen, illetve a szükséges piaci információk hiánya miatt. A tevékenységből a VPP Energynek 2015-ben 6,1 milliárd forint árbevétele keletkezett, ami 30 milliós üzemi és 16 milliós adózott eredményt hozott számára.

A VPP Energy új tulajdonosai közül a ZVV Ingatlanforgalmazó – vele együtt az ZVV által ellenőrzött Enigen Kft. is – a budapesti Vígh Szabolcs Imréé. Az EBT Energia Kft. az EWP Home Kft.-é, amely a svájci bejegyzésű Eastwest-Partner Management and Consulting AG kezében van, végül a Dur-Mi Szállítmányozási Kft.-t Adrovicz Áron Kolos ellenőrzi. A VPP International mögött a Synus Tanácsadó Kft. áll, amely Dicső Beáta Orsolya tulajdona.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.