BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiadók is kérnek egy falatot a taó-tortából

Az államnak érdemes volna napirenden tartania az Alexandra cégcsoport tartozásainak felvásárlását, ha pedig a közvetlen beavatkozás nem lehetséges, a társasági adórendszer (tao) kedvezményezetti körébe vonva is kártalanítani lehetne a könyvkiadókat – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) elnökségi tagja.

[caption id="" align="aligncenter" width="899"]Kép: Világgazdaság, Fotó: Móricz-Sabján Simon Kép: Világgazdaság, Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Katona Ildikó szerint Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó vagyonát – benne a könyvkiadók pénzével – a PMFC labdarúgóklub üzemeltetése is jelentősen csökkentette. A sportegyesület – tette hozzá – évekig függött a látványcsapatsportágak pénzcsapjától, a tao-tól is, amely a kultúrát kevésbé bőkezűen támogatja, most mégis a kárpótlás lehetséges csatornája lehetne. Más kérdés, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta, nem vállalják át az adósságot, az érintettek ne várjanak a kormány beavatkozására.

Mint ismert, 102 hitelező – köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság – több mint 9 milliárd forintot követel a bolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től. Az Alexandra fénykorában a közel 50 milliárd forintos magyar könyvpiac 25-30 százalékát fedte le, Matyi Dezső azonban mára az utolsó bástya, az 56 üzletet tömörítő Rainbow Üzletlánc Kft. felett is elvesztette az irányítást. Katona Ildikó – aki a Könyvmolyképző Kiadó Kft. tulajdonosa is egyben – úgy látja, elemi érdek a piaci egyensúly megtartása, különben az Alexandra bedőlésével a rövid távú engedményhullám után elszabadulhatnak az árak.

(A hoppon marad kiadók képviselői közül néhányan tüntettek is az Alexandra Nyugati téri áruháza előtt.)

Egy piacgazdaságban nem csak farkastörvények uralkodhatnak, szerinte minden szereplő, aki valaha hasznot húzott a könyvpiacból, hozzájárulhatna egy szolidaritási alaphoz. A továbbra is remélt állami beavatkozás mellett így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért, elvégre szerzők és nyomdák sora vár a pénzére. (Matyi Dezső szerint eredetileg megszerezni kívánták az Alexandra-birodalmat.)

Emellett az is fontos szempont lehet, hogy amint az Alexandra boltok egy része új tulajdonoshoz kerül, becsüljék fel az üzlethelyiségek értékét, éves forgalmát, ez is egy módja lehet az utólagos kártalanításnak az új befektető bevonásával. Aki ugyanis egy ilyen üzletre ráteszi a kezét, az számszerűsíthető értékhez jut, egy új könyvesbolt beindítása jóval több kiadással járna. A piaci szereplőket érintő döntésekkel azonban az MKKE megvárja, míg rendeződik a Rainbow sorsa. A társaság múlt pénteki taggyűlése eredménytelenül zárult, így továbbra is bizonytalan, megállapodnak-e a Central csoporttal a boltok és a dolgozók átvételéről.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.