BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami kézben a polgári erőmű

Jókora tőkefröccsöt, 6,3 milliárd forintot kapott az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., a Star Power Kft. és a Star Power Vagyonkezelő Kft. megvásárlására.

Jókora tőkefröccsöt, 6,3 milliárd forintot kapott az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. a tulajdonosától, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Az alaptőke csak húszmillióval nőtt, 703,5 millióra, a pénz zöme ugyanis a tőketartalékba került – derül ki az alapítói határozatból. Ez azt is tartalmazza, hogy a tőkejuttatás célja két cég, a Star Power Kft. és a Star Power Vagyonkezelő Kft. megvásárlása.

A cégadatok alapján egyik sem tűnik túl vonzó célpontnak. A Star Power Vagyonkezelő tavaly, ha csak tíz napig is, de a végelszámolásig jutott. Tulajdonosaként lapzártakor még nem az NHSZ, hanem a W4P Kft. szerepelt. Leánycége, a Star Power Management Hungary Szolgáltató és Üzemeltető Kft. mérlege jobban fest, 546 millió forint árbevételt és 146 millió forint nyereséget, a befektetett eszközök során 3,5 milliárd forintot mutatott ki 2015-ben. A cég a polgári ipari parkban hulladék gumi égetésével hőt és villamos áramot termelő erőművet működtet, amely évi 23,5 millió kiló gumihulladék megsemmisítésére képes.

Az NHSZ az ipari hulladékok anyagában történő felhasználása mellé energetikai célú hasznosításra alkalmas technológiához jut – magyarázta a bevásárlást Nemcsek Tibor, az állami cég ügyvezetője a Világgazdaságnak. A kiserőmű eddig nem kecsegtetett gyors megtérüléssel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata alapján. A Star Power a hulladékból termelt villamos energia kötelező átvételi bázisárának az emelését kérte 2015-ben, arra hivatkozva, hogy nagymértékben romlottak a gazdálkodás feltételei, drágult a gumi, és a tervnél kevesebb hőt tudnak értékesíteni. A hivatal határozata alapján a kötelező átvétel időtartama húsz évre, 2034-ig szól.

A nem piaci áron történő kötelező átvétel legfeljebb az adott beruházás megtérüléséig nyújtható, eszerint ez húsz évnél hamarabb nem várható. Hogy ilyen körülmények között mi értelme a 6 milliárdos befektetésnek, Nemcsek Tibor azt mondta, hogy az állami cégcsoportba kerülve rendeződhet a kiserőmű sorsa. Az NHSZ biztosítja az alapanyagot és azt is, hogy az erőmű kihasználtsága magas legyen. Az NHSZ a német Remondis és az osztrák AVE magyarországi érdekeltségeinek felvásárlásával létrejött cégcsoport központi társasága.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.