BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősebb védelmet adna a Facebook

Új szintre emelné a különböző internetes felhasználói profilok védelmét a Facebook: a cég koncepciója akkor is segítene megvédeni a profilokat, ha a hackereknek sikerül feltörniük a felhasználók e-mail-fiókját. Ez azért kritikus a többi webes jelenlét szempontjából, mert a legtöbb esetben e-mail-címmel kell bejelentkezni, és a regisztrációkor is erre a címre kapják a netezők a jelszavakat, illetve ha elfelejtették, erre kérhetnek újat.

Ha az internetes bűnözőknek sikerül feltörniük egy e-mail-fiókot, akkor nincs más dolguk, mint a legnépszerűbb szolgáltatásokban a belépésnél megadni az e-mail-címet, és ha van rá találat, akkor már csak az Elfelejtettem a jelszavam utasítára kell kattintaniuk, és máris átvették az irányítást. Ráadásul akkor sem kerülnek nehéz helyzetbe, ha a felhasználó előzetesen megadott egy kérdést, ami segít emlékezni a jelszavára, hiszen ahogy a Facebook egyik szakértője, Brad Hill a megoldás bemutatása során az Enigma internetes biztonsági konferencián elmondta, egy etikus hackelési projektben azzal szembesült, hogy volt ugyan biztonsági kérdés, de nagyon egyszerű – Mi a kedvenc színem? –, és nem volt korlátozva, hogy hányszor lehet próbálkozni.

„Ennél jobbra van szükségünk, egy olyan módszerre a hozzáférés helyreállításához, amely olyan szolgáltatásokat használ, amelyekben megbízunk, és független attól, hogy mihez rendeltünk e-mail-címet vagy telefonszámot” – hangsúlyozta a megoldásról szóló blogbejegyzésben Brad Hill. A Facebook által kínált megoldás nem meglepő módon a közösségi szolgáltatásra, illetve az annak használatához létrehozott fiókra épül. A társaság által kidolgozott, nyílt forráskód révén a felhasználók bármilyen, azonosítást igénylő szolgáltatáshoz hozzáköthetik a saját Facebook-fiókjukat, és amikor szükség van a jelszó helyreállítására, a közösségi felületen tehetik meg.

A vállalat a megoldást a különböző webes szolgáltatások működtetőinek hozzáférhetővé tette, így csak tőlük, no meg a felhasználói nyomástól függ, hogy mikor vezetik be az új rendszert. A nyílt forráskódú projektek egyik fontos online gyűjtőhelyeként szolgáló GitHub már a héten elkezdte használni az új védelmi rendszert. A biztonság növelése azért is kulcsfontosságú, mert minden évben sok milliárd dolláros veszteséget okoz a sokszínű és kifinomult kiberbűnözés az egyéni felhasználóknak is. A Kaspersky Lab kutatása alapján az áldozatok átlagosan 140 ezer forint értékű kárt szenvednek el egy eredményes támadás esetén, minden tizedik kifosztott válaszadó pedig majdnem 1,5 millió forintos veszteségről számolt be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.