BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliárd euróhoz közelít a tavalyi kereskedelmi többlet

2016. decemberben az export euróban számított értéke 7,7, az importé 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 82 millió euróval csökkent. 2016-ban az előző évhez viszonyítva a kivitel euróértéke 3,1, a behozatalé 1,7 százalékkal bővült, a külkereskedelmi többlet 10,0 milliárd euró volt - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2016. decemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2268 milliárd forintot), a behozatalé 6,7 milliárd eurót (2095 milliárd forintot) tett ki; a külkereskedelmi többlet 556 millió euró (173 milliárd forint) volt; a kivitel 75, a behozatal 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2016. decemberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 7,7, az importé 9,9 százalékkal nőtt. 2016. január–decemberben a kivitel értéke 93,3 milliárd euró (29 048 milliárd forint), a behozatalé 83,3 milliárd euró (25 941 milliárd forint), a külkereskedelmi többlet 10,0 milliárd euró (3107 milliárd forint) volt.

2016. január–decemberben az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 3,1, a behozatalé 1,7 százalékkal emelkedett; a külkereskedelmi aktívum 1,4 milliárd euróval nőtt - jelenti a KSH.

"Kérdés, hogy a 10 milliárd eurót eléri-e idén a külkereskedelmi szufficit, valószínűsíthető, hogy csökkenni fog. Bizonytalanságot jelent az export szempontjából, hogy az európai konjunktúra továbbra is törékeny, valamint az is, hogy bizonyos autóipari kapacitások leállnak idén" - vélekedett a Világgazdaságnak eljuttatott kommentárjában Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

Az importot jelentősen duzzaszthatja a felpörgő fogyasztás, illetve az erősödő beruházási aktivitás. Annak ellenére, hogy csökkenhet, összességében masszív maradhat idén is a külkereskedelmi többlet, ami a forint árfolyamára nézve védelmet jelenthet turbulens piaci időszakokban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a tavalyi majdnem 10 milliárdról ebben az évben 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet. 2018-ban pedig az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így az élénk belső kereslet ellenére sem várható a külkereskedelmi többlet további jelentős csökkenése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.