BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rekordot döntött a turizmus

A 2015-ös rekordévet is sikerült túlszárnyalnia tavaly a hazai idegenforgalomnak. A szállások bevétele meghaladta a 402 milliárd forintot.

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint tavaly a szálláshelyek összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, vagyis 7 százalékkal többet, mint az amúgy is kimagasló előző évben.

A részletes adatokból kitűnik, hogy tavalyhoz képest elsősorban a külföldi vendégforgalom lódult meg, amely a 2015-ös 4,9 százalék után tavaly már 6,9 százalékos ütemben nőtt, amivel a vendégek száma elérte a 13,9 milliót. A belföldi turisták számának bővülési üteme stabilan magas: tavaly 7,1 százalékkal több, összesen 13,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, minimálisan meghaladva a 2015-ös 7 százalékos növekedési ütemet.

Persze a külföldi vendégeknek volt mit „bepótolniuk”, hiszen 2015 végén a migránsválság sokakat távol tartott az országtól. Éppen a 2015-ös alacsony bázis az egyik oka annak, hogy tavaly decemberben kiugróan, 18 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 21 százalékkal bővült.

A fővárosi szállodákban tízből kilenc vendég külföldi volt, így az emelkedés hátterében a budapesti hotelek 22 százalékos forgalomnövekedése áll elsősorban. A KSH adataiból az is kiderül, hogy az országba érkező összes külföldi vendég 70 százaléka Budapest miatt jön. De a külföldiek száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt.

A legfontosabb küldő országok listája nem változott, de mindegyik esetében jelentősen bővült a forgalom. Decemberben az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek töltötték el a legtöbb vendégéjszakát, előbbiek 20, utóbbiak 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A külföldivendég-éjszakák összesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet – a német és az osztrák turisták foglalták le.

A hagyományosan jelentős küldő országnak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17–58 százalékos) növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A különféle szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 9,1 százalékkal nőtt 2016-ban, és meghaladta a 402 milliárd forintot. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra javult. A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.