BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A külföldiek húzták a szálláshelyek forgalmát

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest 2017 januárjában – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt, a SZÉP-kártya forgalma 4,8 százalékkal emelkedett.

A külföldi vendégek száma 16, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 14 százalékkal (733 ezerre) bővült januárban az előző év azonos hónapjához képest. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön (+20 százalék) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (+17 százalék).

A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8–21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom. Az ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le.

A belföldi vendégek száma 3,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,6 százalékkal (655 ezerre) nőtt. A vendégéjszakák alapján mért forgalom 7 turisztikai régióban bővült, Észak-Magyarországon stagnált, Dél-Dunántúlon csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 42,5 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 11 százalékkal (23,9 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal (13,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 10 százalékkal (5,6 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,3 százalékkal (5,1 milliárd forintra) emelkedett.

A Széchenyi Pihenőkártya-tulajdonosok 4,8 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 1670 egység fogadott el pihenőkártyát, 0,9 milliárd forint értékben.

A hazánkban működő egységek száma (2400) 45-tel nőtt, a kiadható férőhelyek száma (204 ezer) közel változatlan volt a bázisidőszakhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.