BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentenie kell a kisboltoknak is, hogy mennyi tejet adtak el

Újabb adminisztrációs teher a kisboltokon: minden három hónapban be kell számolniuk arról, hogy mennyi tejet és tejterméket értékesítettek.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adatszolgáltatási kötelezettséget azon kiskereskedelmi vállalkozásokra, amelyek éves nettó tej és tejtermék árbevétele meghaladja a 25 millió forintot évente. A kiskerekedői jelentési kötelezettségnek 3 havonta, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felé kell eleget tenni és havi bontásban tartalmaznia kell az értékesített tej és tejtermékek mennyiségi adatait.

A tej, tejtermékek forgalmi részaránya átlagosan 12-15 százalék a teljes forgalomból az 1000 nm alatti szupermarketekben és élelmiszerboltokban. A 25 M Ft/év tej és tejtermék nettó árbevétel a kiskereskedő összforgalmából számítva azt jelenti, hogy a rendelet hatálya kiterjed már a nettó 160-200 M Ft/év forgalmi nagyságrendű vállalkozásokra is, amely nettó 450 - 550 ezer Ft napi árbevételt jelent.

450.000 Forint napi nettó árbevételt a legkisebb élelmiszer kiskereskedők is elérhetik, de ilyen típusú adatszolgáltatásra képtelenek – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. A szövetség szerint számítógépes bolti rendszer nélkül nem lehet ezeket az adatokat kigyűjteni, a manuális feldolgozás vállalhatatlan, ezenkívül az első jelentési határidőig, 2017. március 31-ig nem lehet feldolgozni és bevallani olyan adatokat, amelyeket korábban nem gyűjtöttek a vállalkozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.