BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesz elég tojás húsvétkor, de kicsit drágábban a szokottnál

Nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban - értesült a Magyar Idők. A megnövekedett kereslet miatt ugyan kisebb mértékben az árak is nőhetnek, komolyabb drágulástól azonban nem kell tartaniuk a vásárlóknak a tojásszövetség szerint.

A hosszú hónapokra elhúzódott madárinfluenza-járvány ellenére lesz elegendő tojás húsvét előtt a boltokban – mondta el a Magyar Időknek Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A szakember szerint mára azok a gazdaságok is visszaállították az állományai­kat, amelyeknek a fertőző megbetegedés miatt meg kellett szabadulniuk a tojóktól. A madárinfluenza miatt nemcsak tojásban szűk a kínálat, szárnyashúsból is hiány lehet a boltokban húsvétkor!

 

A húsvét ugyanis a tojáspiacon – a karácsonyhoz hasonlóan – csúcsidőszaknak számít, az ünnep előtti napokban alaposan megnő a kereslet a boltokban. A kínálattal az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem lesz gond, külföldi szállítmányok is érkeznek, így minden bizonnyal egyetlen áruházban sem alakulhat ki tojáshiány. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek április 17-ig szigorúan ellenőrzik a tojásokat is!

Az importra egyébként év közben is szükség van, a hazai termelés ugyanis nem képes ellátni a belpiaci fogyasztást. A behozatal aránya hozzávetőlegesen harminc százalék. Az árakban nagy változás nem várható, bár a megnőtt kereslet miatt kisebb drágulás lehet a szakember szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.