BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol: Tényleg olcsóbb lesz a tankolás április elsejétől

Beépíti a jövedéki adó változásait az üzemanyagárakba a Mol Nyrt., aminek eredményeként várhatóan csökkennek majd az üzemanyagárak - mondta a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője csütörtökön az olajkonszern megújult töltőállomásának átadóján.

Orosz András ugyanakkor megjegyezte, hogy a benzin és a gázolaj átlagára nem csupán a jövedéki adó mértékétől függ, hanem befolyásolja a kőolaj világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam, ezért nem lehet pontosan megjósolni a változás mértékét.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy  április 1-től a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökken, mivel az elmúlt időszakban 50 dollár felett volt a kőolaj ára.

Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás ugyanis a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékét a Brent kőolajfajta világpiaci árához kötötte: ha a hordónkénti világpiaci ár negyedéves átlaga 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum adója literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedik; ha azonban 50 dollár fölé megy a világpiaci átlagár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. (Elemzők szerint az év második felében újra előállhat ez a helyzet.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.