BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia felőli gáz fogadására készülnek

Az FGSZ kezdheti hozzáigazítani rendszerét a Románia felől várt gáz fogadásához. A Magyar Gáz Tranzit jócskán meghosszabbítaná egyetlen vezetékét.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. megépíthet Csanádpalotánál egy komp­resszort, ennek révén évi 1,75 milliárd köbméter gáz érkezhet Románia felől, részben romániai lelőhelyekről. A 4,5 megawattos berendezés telepítését azzal engedélyezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az országos gázrendszer tulajdonosának, üzemeltetőjének és irányítójának, hogy a projekt akkor indulhat, ha a romániai partner is rendelkezik a beruházás ottani részéhez szükséges környezetvédelmi és építési engedéllyel.

Az MEKH ezzel az FGSZ tízéves, aktualizált rendszerfejlesztési tervének egyik pontjára bólintott rá, ám a további elképzelések elbírálásakor szigorúbb volt. Így például az FGSZ csak akkor láthat hozzá a második csanádpalotai kompresszora építéséhez, ha a 2017. második negyedévre tervezett igényfelmérés során megállapítja, hogy megfelelő piaci érdeklődés mutatkozik az érintett szállítási útvonal használatára.

Szintén az igényfelmérés pozitív eredményéhez kötötte az energiahivatal azokat a további beruházásokat, amelyek a román–magyar–osztrák gázszállítási útvonal fejlesztéséhez kapcsolódnak. Az első egy szintén csanádpalotai gázmérő állomás, a második pedig egy új kompresszor az ország gázelosztó központjának számító, Kecskemét melletti Városföldön. E csomag része a Városföldtől Adonyon át Ercsiig haladó gázvezeték, egy Ercsitől Százhalombattáig lefektetendő, 11 kilométeres leágazás, végül a Városföld–Ercsi vezeték Győrben végződő fő ága is.

Függőben hagyta az MEKH az FGSZ Dorogra tervezett új kompresszorának építési tervét és a mosonmagyaróvári létesítmény bővítését is. Ezeknél a társaságnak előbb megint fel kell mérnie a piaci igényeket, majd azok birtokában aktualizálnia az elképzeléseit.

További két projektet eleve jóvá sem hagyott az MEKH, ezeket még az FGSZ sem tervezi, csak vizsgálja. Az egyik a szlovén–magyar gázvezeték fejlesztése, amelyről még nem tudható, mennyit lendítene a Dunántúl gázellátásán. A másik a szlovákiai rendszer-üzemeltető által kezdeményezett Eastring vezeték magyarországi szakasza, amelyen Magyarország felől lehetne több olyan gázt Ukrajnába továbbítani, amely Bulgárián, majd Románián át érkezne. A hivatal ezeket az elképzeléseket is támogatja, de szintén kíváncsi a piac véleményére is.

Van viszont egy olyan terv, amelynek a vizsgálatára az MEKH szólította fel az FGSZ-t. Az ország másik rendszer-üzemeltetetője, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) ugyanis a majdani igények kielégítésére való felkészülésként meghosszabbítaná Városföldig a magyar–szlovák határ és az FGSZ vecsési gázközpontja közötti, egyetlen csövét. Birtalan Zsolt, az MGT vezérigazgatója a Világgazdaságnak azt válaszolta, hogy a mintegy 50 kilométeres szakaszhoz uniós támogatást is szeretnének, ezért az EU jóváhagyására is szükségük van. Kiemelte, hogy az egyeztetések már tartanak, a beruházás feltétele a városföldi kompresszor bővítése, és persze a piaci igény is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.