BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ryanair: repülőjáratok nélkül maradhat Nagy-Britannia

Az ír légitársaság szerint ha a brit kormányzat nem helyezi sürgősen a Brexit-tárgyalások előterébe az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti légiközlekedés kérdését, drasztikusan csökkenhet a légijáratok száma a szigetország és a kontinens között.

Drasztikusan csökkenhet 2019 márciusa után a Nagy-Britannia és a kontinens közötti légijáratok száma, ha a brit kormány nem köt külön egyezményt Brüsszellel ebben a kérdésben. (Theresa May brit kormányfő ma írta alá az 50. cikkelyt aktiváló levelet, így a Brexit immár hivatalosan is megindult.)

A légiközlekedést ugyanis jelenleg az EU és az Egyesült Államok közötti „nyitott égbolt” egyezmény szabályoz, amely Európa területén szabad reptérhasználatot garantál a tagállamok (és a külön bilaterális egyezménnyel csatlakozott országok, mint Norvégia) légitársaságainak és ez vonatkozik a transzatlanti járatokra is. Nagy-Britannia kilépésével azonban ezt az egyezményt is felmondaná, és az Unión kívüli központú és tulajdonú cégek nem részei az EU és az Egyesült Államok közti légiforgalom liberális rendszerének sem. A Ryanair központja ugyan Dublinban van, így a cég maga mindenképpen az unióban marad, viszont a forgalma jelentős részét teszi ki az Egyesült Királyságon belüli hálózata, amelyről a kilépés után gyakorlatilag le kellene mondania.

 [caption id="" align="aligncenter" width="768"]Elröppenhet a brit égboltról a Ryanair - Kép: AFP Elröppenhet a brit égboltról a Ryanair - Kép: AFP[/caption]

Michael O''Leary vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy a "Nyitott Égbolt" megállapodás tovább éljen, az Egyesült Királyságnak el kellene fogadnia az emberek szabad mozgásának elvét, vagy minden tagországgal külön megállapodásokat kellene kötnie, ami szerinte nem valószínű - így minden bizonnyal kiesnek a megállapodásból.

Első pillantásra még nem sürgeti az idő a brit kormányt, a légitársaságoknak azonban korábban meg kell tervezniük a járataikat A Ryanair közleménye szerint a 2019 nyári menetrendjét például 2018 közepéig készíti el, a „Nyitott Égbolt” egyezményhez csatlakozó bilaterális megállapodás hiányában azonban nem tervezhet brit járatokkal. A cég közleménye szerint ugyan még távoli a lehetőség, de ha a brit kormány nem lép időben, akkor 2019 márciusától időszakosan megszakadhat a légiközlekedés Nagy-Britannia és Európa között.

A Ryanair egyébként is megérzi a Brexitet: a csak Nagy-Britanniában 3000 alkalmazottal bíró cég a Brexit hírére a 2017-es növekedési kilátásait 17 százalékról hat százalékra csökkentette. Korábban a Ryanair arról is tájékoztatott, hogy a Brexit miatt kivonulhat a brit belföldi piacról, mivel ír cégként brit üzemelési engedélyre (AOC) lenne szüksége ezen járatok üzemeltetéséhez. Mivel teljes utasforgalma nagyjából 1,5 százalékát adja a brit belföldi piac, a Ryanair - mint közölte - nem fog kapkodni az engedély mihamarabbi megszerzése után.

Nem a légiközlekedés az egyetlen aggódó ágazat

Nem hagyja el a Brexit után Nagy-Britanniát az amerikai Mondelez csoporthoz tartozó Cadbury, viszont az importanyagok várható drágulása miatt erősen "tömöríti" kínálatát. Ugyanazért a pénzért kevesebb édességet tartalmaz majd a csomagolás - írta a Guardian. A cég a Toblerone fogközeinek szélesítésével már utalt a Brexit következményeire, de most a húsvéti csokitojások hagyományos hatos kiszerelését is ötösre változtatta.

Nem véletlenül kérik a brit élelmiszeripar termelői és kiskereskedelmi hálózatai a londoni kormányt, hogy kössön külön szabadkereskedelmi megállapodást a szektorra nézve Brüsszellel. Ellenkező esetben vámakadályok emelkednek a kétoldalú kereskedelem és a beszállítói hálózatokon belüli áruforgalom elé.

Open Sky

Az Európai Unió szabályai szerint a Nyitott Égbolt szabályozás( Open Sky Policy) miatt az uniós légitársaságoknak csak le- és felszállási időt kell kapniuk adott repülőtéren a légiirányítástól, meg kell fizetniük a leszállási- és egyéb díjakat, repülési tervet kell benyújtaniuk, és ezzel már jogosultak az EU-n belül bármely repülőtér használatára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.