Valóban aggasztó a helyzet – válaszolta a Világgazdaságnak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) ügyvezető igazgatója. Miközben a szarvasmarhánál és a juhnál, illetve néhány őshonos magyar fajta esetén elsősorban hazai tenyésztésű állatokkal dolgoznak az árutermelők, a baromfinál már szinte eltűntek a hazai genetikai hátterű fajták, a sertésnél pedig „most van elmenőben a hajó”.
Az állam eddig is támogatta a tenyésztést: a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesülete (MFSE) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) tenyésztésszervezési támogatás címén 2016-ban 171 millió forint támogatást kapott. A tavalyi költségvetésben a sertésstratégiára elkülönített 1,148 milliárd forintból a hazai sertéstenyésztés genetikai alapjainak fejlesztésére, a hazai fajták tenyésztésére támogatói szerződés keretében az MFSE 130 millió, a MOE 100 millió forint támogatást kapott – közölte az FM a Világgazdaság megkeresésére.
Ma Magyarországon 5 hazai, 3 honosított és 6 külföldi sertésfajtát tartanak nyilván, amiből 3 hibrid, 11 pedig fajtatiszta, viszont a magyar és a külföldi fajták pontos százalékos aránya a szaktárca szerint sem határozható meg. A becslések meglehetősen nagy tartományban szórnak. A szakmabeliek egy része szerint 15-20 százaléknál nem több a hazai fajta, Kiss György, az MFSE elnöke viszont állítja: a külföldiek aránya nem több 40 százaléknál. Vele előfordult, hogy bár csak két tenyészkant akart vásárolni egy külföldi tenyésztőtől, azzal a feltétellel kapta volna meg azokat, ha az összes anyaállatát átíratta volna a külföldi tenyésztő szervezethez. Utóbbiak térnyerése vitathatatlan, pedig Wagenhoffer szerint a hazai viszonyok között összességében a külföldi genetika nem teljesít jobban a magyarnál, de a mögöttük álló cégek tőkeerősebbek, jobb a marketingjük és képesek nagy mennyiségben szállítani, kedvezményeket és különböző finanszírozási konstrukciókat kínálnak.
Azt, hogy a különböző fajtákból melyik a legmegfelelőbb, meghatározza, hogy mire használják majd a sertés húsát. A hazai fajták húsa ízletesebb, szalámi, kolbász és hagyományos sonka készítésére a nagy vízfelvevő képességű külföldi fajták húsánál sokkal alkalmasabb – mondta a Világgazdaságnak Eicher József, az MFSE ügyvezető igazgatója. Az utóbbi időszakban a hazai fajták (magyar nagyfehér, magyar lapály, duroc) sokat javultak a gazdasági mutatóikban, jobb lett például a takarmányhasznosításuk, a színhúsarányuk, de a sertéshizlaláson elérhető haszonban még előnyösebbek lehetnek a külföldi hibridek – elsősorban a szaporasági mutatóik miatt.
Egyelőre azonban nincs mód arra, hogy kipróbáljuk, mire képesek a külföldi és a hazai sertések azonos körülmények között. A külföldi tenyésztő szervezetek ugyanis nem viszik be tesztelésre az állatokat a Herceghalmon működő sertésteljesítmény-vizsgáló állomásra. Az enélkül is tudható, hogy a nemzetközi fajták korszerűbb tartástechnológiát igényelnek, a hőmérsékletre és páratartalomra is érzékenyebbek, mint a magyar, illetve a közép-európai környezetben tenyésztett fajták. A szakértők szerint ezért utóbbiak az itthoni „közepes” körülmények között jobban teljesítenek versenytársaiknál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.