BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomblokk épül a szénerőművek megmentéséért

Sajátos okból építene atomerőművet Lengyelország: a nulla szén-dioxid-kibocsátású létesítménynek köszönhetően könnyebben teljesíthetné uniós klímakötelezettségét, így a háttérben tovább működhetnének az áramtermelés 80 százalékát adó szénerőművek is – írja a Bloomberg.

A lengyel gazdaság növekedése megsínylené a szénerőművek gyors visszaszorítását, új szénerőmű építését azonban a tervezett uniós szabályok tiltanák, egy új atomerőmű pedig fajlagosan kétszer drágább a hagyományos szenesnél. A lengyel vezetés ezért meg szeretné vitatni az atomerőmű-beruházás részleteit az uniós illetékesekkel. Nem kizárt, hogy felvetné atomprojektjének állami támogatását is. A lengyel energiaminisztérium legújabb becslése szerint a létesítmény 6,2 milliárd dollárba kerülne, az előző kalkuláció ennek a másfélszerese volt. Az első, 1200 megawattos blokkot tíz év alatt építenék fel.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Az építési lehetőségről már lemaradhat a szakma nagy amerikai cége, a Westinghouse, mert japán tulajdonosa jelezte, hogy kivonul a nukleáris iparból. Az orosz Rosz­atom mozgásterét szűkítheti, hogy nem éppen virágzók az orosz–lengyel kapcsolatok – Oroszország elkerülte Lengyelországot az Északi Áramlat gázvezetékkel is –, de ettől érdekelheti a konszernt a lengyel projekt.

Európa-szerte mindenütt dolgoznak a mára elöregedett atomerőművek lebontásán, felújításán, illetve pótlásán. Litvániában például évek óta bontanak, Franciaországban 2020-ra bezárják a fessenheimi erőművet, ahogy átadták az új, flamanville-i létesítményt. Április óta épül Anglia új atomerőműve, a Hinkley Point C, Ukrajnában egyelőre üzemidő-hosszabbítások lesznek, míg Németországban az atomtemetők helyét keresik. Szlovákiában lassan átadják a 3. és a 4. mohi blokkot, s a terv szerint Csehországban is épülnek újak. Finnország már a harmadik atomerőművén dolgozik. Spanyolországban újraindítanak egy létesítményt.

Paks II. minisztert kapott

Magyarországon most pörögnek fel a két új paksi blokk építésének előkészületei. Az 1200 megawattos egységek a jelenleg működő atomerőművet váltják majd fel, néhány évnyi párhuzamos működés után. Süli Jánost tegnap nevezték ki a projektért felelős, tárca nélküli miniszterré.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.