BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír a régiós PC-piacról

Az első negyedévben 4,5 százalékkal bővült a személyi számítógépek (PC) értékesítése Kelet-Közép-Európában az egy évvel korábbihoz képest az IDC adatai szerint.

A növekedés főként a note­bookeladások felfutásának volt köszönhető, ebben a szegmensben 11,7 százalékos fejlődést mért a piackutató cég. A társaság elemzése szerint mind a lakossági, mind az üzleti felhasználók PC-vásárlásai nőttek, azonban az utóbbi szegmensben volt igazán látványos a bővülés.

A régióban tapasztalt, az elmúlt időszakokhoz képest látványos felfutásban szerepet játszott az is, hogy meglehetősen alacsony bázissal kellett összevetni, mivel 2016 első három hónapja gyenge eredményeket hozott. Emellett a térség egyes valutáinak dollárral szembeni növekvő stabilitása is hozzájárult a személyi számítógép erősödéséhez Kelet-Közép-Európában. Lényegesen gyengébb forgalmi adatokat mért az IDC az asztali gépek esetében, ebben a kategóriában 7,7 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben az első három hónapban.

A piackutató cég a tágabb földrajzi régióra, vagyis az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát is magában foglaló EMEA térségre vonatkozó adatokat is nyilvánosságra hozta. Ezek szerint összesen 17,4 millió PC-t értékesítettek a régióban, ez 1,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A teljes EMEA-forgalmat is a notebookok dobták meg, amelyekből 8,9 százalékkal többet vásároltak a térségben az első negyedévben, mint 2016 hasonló időszakában. Különösen érdekes adat, hogy Nyugat-Európában 9,2 százalékos volt a fejlődés éves összevetésben.

Az EMEA térségben a gyártók rangsorát a HP vezette az első három hónapban, a piac 25,7 százalékát tudhatták magukénak, és 4,4 százalékos növekedést értek el 2016 első negyedévéhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.