BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Budavárba olvad az Arany-Herceg

Egyesül a kizárólag Príma üzleteket működtető CBA-Budavár és a CBA Arany-Herceg Kft. – döntöttek a társaságok.

A jogutód a CBA-Budavár lesz, amelynek mérlegfőösszege a beolvadás után meghaladja az egymilliárd forintot, működését 470 millió forint saját tőkével és közel 600 millió forint kötelezettségállománnyal kezdi majd a mérlegtervezet szerint. Mindkét társaságban tulajdonos Féniász Péter, illetve a CBA-alapító Baldauf László érdekeltségében álló CBA-Baldauf Invest Kft. (az Arany-Hercegben tavaly, év végén 33 százalék erejéig részes volt a Lázár fivérek cége, a Lázár-Holding Kft. is). „A tulajdonosi szerkezet egyezőségéből fakadóan a franchise partnerünk az optimális, minél hatékonyabb működés érdekében döntött a két cég egyesítése mellett” – indokolta a beolvadást a Világgazdaság kérdésére Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.

A friss mérlegadatok szerint mindkét CBA-cég viszonylag szépen hozott tavaly a tulajdonosainak. A Mátyás-templommal szemben boltot működtető CBA-Budavár Kft. 2,3 milliárd forint árbevételt és 181 milliós adózott eredményt ért el a múlt évben. A tulajdonosok ebből 123,5 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Az ugyancsak frekventált helyen, az Arany János utcában boltot működtető CBA Arany-Herceg 750 millió forint árbevételt és 78,6 millió adózott eredményt mutatott ki, és ennél is több, 123,5 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. A március végi taggyűlési jegyzőkönyvben az áll, hogy csak 90,8 milliós osztalékkivétet fedez a nyereség és az eredménytartalék, de az ennél 35 millióval több kifizetés sem veszélyezteti a kft. fizetőképességét. A két társaság összesen tehát 247 millió forint osztalékot fialt, a megelőző évben ennél is többet, 320 milliót.

A mindkét összeolvadó társaságban érdekelt CBA-Baldauf Invest Kft. résztulajdonos a kiskereskedelmi lánc központi cégében, a CBA Kereskedelmi Kft.-ben is. Utóbbi csaknem 16 milliárd forint forgalmat és több mint 2 milliárd forint veszteséget könyvelt el 2015-ben. Abban az évben a franchise hálózatot működtető CBA 509 milliárd forintos összforgalmával a Tesco és a Coop-hálózat után a harmadik legnagyobb volt a Trade Magazin toplistája szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.