BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Facebookon hasít a magyar nyugdíjas

A magyar nyugdíjasok több mint fele egyáltalán nem rendelkezik számítástechnikai eszközökkel, hat nyugdíjasból pedig mindössze egy tudja használni a legalapvetőbb számítógépes irodai alkalmazásokat – derült ki a 4Life Direct felméréséből.

Az 50 év felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint – amelyet a 4Life Direct végzett – a korosztályt az informatika nem, a közösségi média, az online hírolvasás, az e-mailezés és az internetes böngészés viszont annál inkább érdekli. Az aktív 50 feletti nyugdíjasok körében ugyanis a valamilyen kütyüvel rendelkezők kétharmada fent van a Facebookon, háromnegyedük pedig rendszeresen olvas híreket az interneten.

Hatva százalékuk rendelkezik valamilyen számítástechnikai eszközzel (asztali számítógép, notebook, táblagép, okostelefon), de jelentős különbség mutatkozik a még aktív ötven felettiek és a nyugdíjasok eszközellátottságában. Míg előbbiek 85 százalék rendelkezik valamilyen IT eszközzel, addig a nyugdíjasok több mint felének (52 százalék) semmilyen számítástechnikai készüléke nincs. Az ötven felettiek körében összességében az asztali számítógépek és a laptopok a legnépszerűbbek (35, illetve 34 százaléknak van), okostelefonnal azonban már csak a megkérdezettek 30 százaléka rendelkezik.

Forrás: AFP

A számítástechnikai eszközzel rendelkezők legnagyobb arányban internetes böngészésre és tájékozódásra (78 százalék), levelezésre (74 százalék), hírek olvasására (73 százalék), a Facebook vagy egyéb közösségi oldalak látogatására (64 százalék), online társalgásra (49 százalék), valamint hivatalos ügyek intézésére (47 százalék) használják azokat. Ezen a téren az elektronikus levelezésben és az online ügyintézésében van szignifikáns eltérés a még aktív 50 év felettiek és a nyugdíjasok között. Előbbiek 84 százaléka ugyanis használja levelezésre eszközeit és 57 százalékuk online is intéz hivatalos ügyeket, míg az utóbbiak csupán 66 százaléka küld e-mailt és sokkal kevésbé népszerű körükben az internetes ügyintézés is (37 százalék).

A felmérés végül megmutatta azt is: az 50 felettiek mindössze 36 százaléka tudja jól, vagy valamennyire használni a legismertebb irodai számítógépes alkalmazásokat, a levelezőprogramokat és az internetes böngészőket viszont lényegesen nagyobb arányban tudják kezelni (55, illetve 57 százalék). Ebben is jelentős az eltérés a még aktívak és a már nyugdíjasok között, utóbbiaknak csak a negyede képes az Office-programok kezelésére, míg előbbieknek a kétharmada elboldogul velük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.