BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A felhőben látják az informatikai rendszerek jövőjét

Több mint 1,1 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet az ACE Telecom. Az idén húszéves cég három fővel indult.

Több mint 1,1 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet az ACE Telecom. Az idén húszéves, száz százalékban magyar tulajdonban lévő cég 1997-ben három fővel indult, és egy tucat ügyfelet szolgált ki. Jelenleg 72 munkatársa van, s mintegy 3600-ra bővült az ügyfelei száma – közölte a Világgazdaság megkeresésére Farmosi Attila.

Az ACE Telecom ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a cég 2017-re is két számjegyű, 14 százalékos növekedést tervez. Tavaly 76 millió forintot költöttek tárgyieszköz-beruházásra, idén pedig 100 millió forint fejlesztéssel számolnak. A vállalat húsz év alatt 128 KBps-ról 50 GBps-ra növelte a sávszélességét, és 21 300 kilométer vezeték nélküli hálózatot épített ki. A cégnek továbbra is az internetüzletága jelenti szolgáltatásai „gerincét”, a vállalat saját optikai hálózatról biztosítja a nagy és szimmetrikus sávszélességet. Miután a cég a felhőben látja az informatikai rendszerek jövőjét, tavalyi legnagyobb fejlesztése felhőalapú szolgáltatásainak megújítása volt.

A társaság tavaly megújította felhő alapú szolgáltatásait. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Victor Hugo utcai adatközpont kibővítésekor a fizikai és az üzemeltetési biztonságot ötvözte a folyamatos energiaellátással, ezzel egy komplex védelmi rendszert létrehozva, amely hatékonyan védi ügyfelei adatait. Mindez az ügyvezető szerint azért kiemelten fontos, mert a vállalatvezetők főként a biztonsági kérdések miatt tartották távol magukat a felhőalapú megoldásoktól. Idén pedig már egy újabb nagy fejlesztésen vannak túl: a Cascade Zrt.-vel közös beruházásként a társaság elindította 550 négyzetméteres új adatközpontját, a Hosting Cityt, amely 140 rackszekrény és 192 polcos szerver – összesen mintegy 2500 szerver vagy tároló – befogadására képes. Ha az elavult informatikai rendszerek helyett ehhez hasonló, biztonságos adatkezelést lehetővé tevő megoldásokat használnának a vállalatok, hosszú távon éves büdzséjük akár 30 százalékát is megtakaríthatnák – mutatott rá a szakértő.

A cég 2015-ben elindult Wifi­Zone-üzletága is egyre jobban teljesít, felhasználószáma 2016-ban közel négyszeresére nőtt, és a regisztrált ügyfelek száma mostanra átlépte a 230 ezret. A közel két éve bevezetett, egységes és biztonságos vezeték nélküli internetet biztosító WifiZone szolgáltatás ma már 57 hotspoton üzemel, többek között a Fővárosi Nagycirkuszban, a Belvárosi Színházban, a Városligeti Műjégpályán, a Westendben és a Bubbles mosodahálózatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.