BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így kerülhető el a zsarolóvírus fertőzése

Mintegy 150 ország esett áldozatul múlt pénteken a WannaCry zsarolóvírusnak, az ESET szakemberei összeszedték, hogyan lehet megelőzni a fertőzést.

Múlt hét pénteken mintegy 150 ország esett áldozatául egy zsarolóvírus támadássorozatnak, amelyért az ESET által korábban WannaCryptor néven azonosított vírus a volt a felelős – közölte az informatikai cég sajtóközleményben. Ez, illetve a Wcryp néven is ismert kártevő e-mail csatolmányként terjed, és a Windows operációs rendszerek egyik sérülékenységét kihasználva titkosítja az áldozatok számítógépén lévő adatokat, ezután pénzt kér a kódolás feloldásáért.

A Wanna Cry zsarolóvírust (Win32/Filecoder.WannaCryptor.D) általában e-mail csatolmányként kapja meg a felhasználó. Ezért az ESET szakemberei azt javasolják, hogy egy ismeretlen személytől származó levélben semmi esetben se kattintson a mellékletre a felhasználó. Ha mégis meg kell nyitnia egy ilyen levelet, úgy külön üzenetben kérjen megerősítést a látszólagos feladótól, hogy tényleg ő küldte-e a levelet, illetve hogy a csatolt melléklet valóban tartalmaz-e fontos információt.

Forrás: AFP

Ezen kívül érdemes rendszeres biztonsági mentéseket készíteni a számítógépen tárolt adatokról, amelynek segítségével azok fertőzés, sérülés vagy elkódolás esetén is visszaállíthatók. Fontos, hogy a biztonsági mentések olyan külső adathordozón legyenek tárolva, amely nincs folyamatosan csatlakoztatva a számítógépéhez. Végül a számítógép operációs rendszerét és felhasználói szoftvereit is érdemes naprakészen tartani, mindig telepíteni kell azok hibajavító biztonsági frissítéseit.

A kibertámadások hírére egyébként már a Microsoft is reagált, erről itt olvashat bővebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.