BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Innovációért kiált a hazai vetőmag ágazat

A fenntartható mezőgazdasági termeléshez, a globális kihívások és a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez a vetőmagtermesztésben is nélkülözhetetlen innováció fontosságát hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vetőmag Világkongresszus megnyitóján hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vetőmag Világkongresszus megnyitóján rámutatott: globális konszenzus szükséges az ágazat előtt álló hosszú távú kihívások kezeléséhez. Magyarország a vízgazdálkodásban és a vetőmagtermesztésben olyan kiemelkedő fejlesztésekkel rendelkezik, amelyeket a világ számos részén használnak már.

Forrás: AFP

Jean-Christophe Gouache, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) elnöke megnyitójában a szektor kihívásai közül a legnagyobb kérdésnek azt nevezte, hogy hogyan lehet a világ növekvő népességének megfelelő mennyiségű, minőségi vetőmagot előállítani, mert ezek hiányában az élelmiszeripar sem tud létezni. Hangsúlyozta: hazánk gazdasága hagyományosan mezőgazdasági termelésen alapul, a kormány komolyan veszi globális kötelezettségeit, így az uniós országok között elsőként ratifikálta a Párizsi klímaegyezményt. Magyarország versenyképes az egészséges, minőségi élelmiszerek előállításában, és exportjában, ezek GMO-mentessége alaptörvényi szinten garantált, amit a világban egyre inkább értékelnek. A magyar vetőmagok exportja kukoricából 7, búzából 57, napraforgóból 34 százalékkal nőtt egy év alatt – sorolta.

Szijjártó szavai szerint az élelmiszer-termelésen és a mezőgazdaságon óriási a nyomás a világban: a következő negyven évben annyi élelmiszert kell termelni, mint az elmúlt tízezer évben összesen, a világ népességének radikális növekedése, a vízhiány, az árvizek és a szélsőséges időjárás mellett kell eleget tenni a mennyiségi kihívásoknak. A magyar mezőgazdaság érdekének nevezte a GMO-mentességet, és megjegyezte, hogy minden, a génmódosítás engedélyezésére vonatkozó nyomásnak ellenáll a kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.