BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges számítógépet készített a HPE

Elképesztő teljesítményű számítógépet készített a Hewlett Packard Enterprise (HPE), a The Machine (A Gép) 160 terabyte-os memóriával rendelkezik, ami jelenleg világrekordnak számít.

A prototípus része a HPE – memóriavezérelt számítási teljesítmény fejlesztését célzó – kutatási projektjének, mely azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy új alapokra helyezze a számítógépes rendszerek felépítését.

A 160 byte 160 ezer gigabyte-os memóriát jelent. Összehasonlításul: az Apple iMac munkaállomás esetében 32 gigabájt RAM a maximum, míg a legnagyobb mennyiségben vásárolt személyi számítógépeknél 4 és 8 gigabyte-os RAM-mal lehet találkozni. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy a HPE nem feltétlenül az egyéni felhasználóknak szánja a kutatási projekt eredményeként megszülető gépeket. A társaság technológiai vezetője, Mark Potter egy interjúban jelezte, hogy az adatmennyiség ugrásszerű növekedésével a számítógépes rendszerek elértek egy határhoz az információ kezelésében, s ezért új megközelítésre van szükség, hogy tovább tudjanak lépni.

Napjaink számítógépeiben a processzor a kulcstényező, az adatnak a tárhelytől a memóriához, végül pedig a processzorhoz kell eljutnia. Az eszközök különböző komponensei közötti adattovábbítás azonban meglehetősen energiaigényes művelet, s a HPE-nél abban hisznek, hogy a memória középpontba állításával jelentősen nőhet a rendszerek teljesítménye és hatékonysága. A Forbes beszámolója szerint ugyanakkor nem egyetlen hatalmas memóriaként kell elképzelni a The Machine RAM-ját, hanem összesen 1280, egyenként 128 gigabyte-os memóriamodulból áll össze.

A HPE reményei szerint a memóriavezérelt gépeket olyan területeken lehet majd bevetni, mint a mesterséges intelligencia fejlesztése vagy az egészségügy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.