BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet növekedési sztori a Rábában

Az elmúlt években sikeresen lenyomták az eladósodottsági mutatókat a Rábánál, ennek nyomán már részvényenként 20 forintos osztalékot fizet idén a társaság, s láthatóan a fejlesztéseknek is van terük.

Új szegmensben vetette meg a lábát az eddig jellemzően építőipari járműgyártó vállalatok megrendeléseit teljesítő győri Rába. A speciális tehergépjárműveket gyártó Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) bécsi leányvállalata számára szállítanak hegesztett járműszerkezeteket. A megrendelések összértéke négy év alatt elérheti akár a 10 millió eurót, s már az idei évre megrendelt termékmennyiség is önmagában több mint 2,5 millió euró értéket képvisel.

A két fél együttműködése 2015-ben kezdődött, és a sikeres mintagyártásokat követően az idén már a termékek sorozatgyártására kapott megbízást a Rába. hír jelentős, hiszen azon túl, hogy új szegmens jelent meg a termékpalettán, az éves árbevétel 5 százalékát kitevő tételről beszélünk – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője.

Emlékeztetett arra is, hogy már korábban elindult egy 12 milliárd forintos beruházási program, melyhez 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a cég. Igaz, az a hagyományos húzóágazatot, tehát a futóműüzletágat érintette, de a hatékonyságnövelés és a technológiafejlesztés szintén jó hír a befektetőknek. Különösen úgy, hogy a vállalat el­adósodottsági mutatóit sikerült lenyomni az elmúlt években; ennek pozitív következményeként az idén már részvényenként 20 forintos osztalékot is fizet a járműgyártó társaság. Látható az is, hogy a fejlesztésorientált vezetés irányítása alatt jó eséllyel nőhet a Rába vonzereje a befektetők körében.

A cég mindent megtesz, amit belülről megtehet. Nem lehet viszont elvonatkoztatni a külső környezettől, ami alatt elsősorban az amerikai mezőgazdasági gépgyártók és nehézgépgyártók piacát kell érteni, s ezek térnyerése az utóbbi két évben nem kedvez a Rába futóműágazatának.

Technikai szempontból az látszik a Rába árfolyamgrafikonján, hogy a kurzus immár 2015 óta nem tud új csúcsra felkapaszkodni. Azóta az 1200 forintos szint közelében bóklászik az árfolyam. Szerencsére 1100 forint körül van egy támasz, amely rendre megfogja az esést.

Sándor Dávid szerint lehet növekedési sztori a Rábában. Ennek forrását egyrészt a fejlesztések adhatják. Másfelől az éves jelentésben szerepel egy 4,5 milliárd forintos becslés a Rába ingatlanvagyonára, mely egyébként 338 millió forintos bekerülési áron szerepel a nyilvántartásban. Nos, részvényenként 340 forintot jelentene, ha a társaság, kihasználva az ingatlanpiaci felfutást, értékesítené ezt a vagyonelemét. Összességében tehát a mostani szinteken még lehet felértékelődési potenciál árazási alapon – tette hozzá a stratéga.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.