BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiberbiztosítás az új aranybánya

2020-ra tízmilliárd dolláros üzletté válhat a kibertámadások elleni biztosítás. A biztosítóknak nem is jöhetett volna jobbkor a piac felfutása.

A hackertámadások súlyos pénzügyi veszteséget okozhatnak a cégeknek, nem csoda, hogy egyre többen akarnak biztosítást kötni a károk elhárítására. A biztosítókat pedig vonzza a becslések szerint 2020-ra 10 milliárd dollárosra duzzadó piac – írja a Bloom­berg. A hírügynökség szerint az Allianz SE és a Beazley Plc. is azok között van, amelyek az egyik legbiztatóbb növekedési területnek tekintik a kiberbiztosítási üzletet, ahol várakozásaik szerint a következő négy év során megháromszorozódhatnak a bevételeik.

A lehetőség nem is jöhetne jobbkor a biztosítóknak, amelyek – főként a lassú gazdasági növekedés és a természeti csapások miatt – nehézségekkel szembesülnek a hagyományos területeken. A bevételeik tavaly stagnáltak Európában, jövőre pedig csupán 1,3 százalékos növekedést prognosztizál a Munich Re. A cég számításai szerint ugyanakkor a kiberbiztosítási díjbevételek a jelenlegi évi 3,4 milliárd dollárról 8,5-10 milliárd dollárra emelkedhetnek 2020-ra. A növekedést pedig tovább segítheti a jövőre életbe lépő európai uniós szabályozás, amely megköveteli a vállalatoktól, hogy jelentsék a kibertámadásokat.

Forrás: shutterstock

Kisebb hackertámadások már korábban is történtek. 2016 volt az áttörés éve, amikor olyan nagy port felkavaró események történtek, mint például az amerikai Demokrata Párt szervereinek feltörése vagy a szvasztika-hack. Tavaly 50 százalékkal nőtt a zsarolóvírus-támadások száma is, és egyre gyakoribb, hogy a bűnözők nem személyeket, hanem szervezeteket és cégeket – leggyakrabban kormányzati intézményeket, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatókat – támadnak meg.

Minél nagyobb károkat okoznak a támadások, annál nehezebb feladatot jelent a biztosítóknak, hogy megszabják a mindkét fél számára elfogadható árakat, és meghatározzák, hogy mire terjedjen ki a biztosítás. A biztosítók egyelőre igyekeznek nem vállalni túlságosan nagy kockázatot. A Munich Rénél és a Beazley-nél ügyfelenként 100 millió dollár a felső határ, ebből mindkét cég 50-50 milliót vállal magára. A többi biztosítónál is 5–100 millió dollár között mozog a kifizethető összeg.

Óvatosságra készteti a biztosítókat az is, hogy a természeti katasztrófákkal ellentétben előre megjósolhatatlan, milyen gyakran és mekkora kárt okozhatnak a kibertámadások, például egy világszerte elterjesztett vírus. Egyelőre az Egyesült Államok a legnagyobb piac, de rohamosan nő az érdeklődés Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában is. A kereslettel együtt emelkednek a biztosítási díjak is: az Egyesült Államokban két és fél éve folyamatosan nőnek az árak, miközben a legtöbb hagyományos biztosításnál a díjcsökkenés a jellemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.