BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészpályás letámadásra készül a Google

Még több részlet az új Android operációs rendszerről, az Assistant képességeinek kibővítése és VR-fejlesztések – többek közt ezekre a bejelentésekre számíthatunk a Google fejlesztői konferenciáján.

Tegnap, lapzártánk után kezdődött a Google I/O fejlesztői konferenciája, mely nemcsak a bejelentett újdonságok miatt fontos a cég és a technológiai ipar számára, hanem azért is, mert azt is megmutatja, hogy milyen irányú fejlesztések zajlanak az ágazat egyik meghatározó vállalkozásánál. Az idei esemény kapcsán érdekesség, hogy a korábbiaknál lényegesen kevesebb információ szivárgott ki előzetesen, de azért természetesen van néhány hír, amelyről már tudomást szerezhettünk. A jelek szerint a mostani rendezvény fő mottója az lesz majd, hogy Google-t, pontosabban Google-megoldást mindenhova. A kiszivárgott hírek alapján ugyanis valószínűsíthető, hogy a társaság egészpályás letámadásra készül, vagyis az okostelefon mellett az autókban, a virtuálisvalóság-eszközökben és még a háztartási gépekben is átvenné az irányítást. Pontosabban támogatná azt, a saját fejlesztésű, hangvezérléssel működő, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazása, az Assistant bevetésével. A megoldást a tavalyi I/O-n mutatták be, s az induláskor meglehetősen limitált mennyiségű készülékben lehetett használni, ám ha igazak a megjelent beszámolók, a helyzet hamarosan alapjaiban megváltozhat.

A Bloomberg arról tudósított, hogy egy megállapodásnak köszönhetően az Assistant megjelenhet a General Electric háztartási gépeiben, például hűtőszekrényekben, mosó- és mosogatógépekben, valamint sütőkben. Hogy ez miért lesz jó? Nos, a mosogatógéptől például megkérdezhetjük, hogy mennyi szabad hely van még benne, vagy szólhatunk a sütőnek, hogy kezdje el az előmelegítést 220 fokra, s megkérhetjük a mosógépet, hogy szóljon, ha végzett a programmal, vagyis új szintre emelkedhet a háztartási berendezések irányítása. A Bloomberg egy még merészebb lehetőséget is felvetett, a hírügynökség szerint ugyanis az Apple iPhone telefonjaira is telepíthető lesz majd az applikáció.

Az előzetes beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az idei I/O konferencia egyik központi témája az új Android operációs rendszer lesz, amely az „O” jelzés alatt fut. Az előző jelentős újítás, a Nougat figyelemre méltó változtatásokat hozott, így ha tartani akarják a tempót a Google fejlesztői, most is komoly újdonságokat kell bemutatniuk. Abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a társaság a fejlesztők számára egy korai verziót már elérhetővé tett, így abból lehet sejteni, milyen újításokra számíthatunk. A TechCrunch összeállítása szerint többek között a releváns értesítések csoportba rendezése, az online tartalmaknál „kép a képben” lehetőség, applikációkon belüli videó is lesz az új operációs rendszerben, amely új hálózati képességeket is kínál majd. A végfelhasználóknak szánt megoldásra várhatóan még hónapokat kell várni, viszont arra látnak esélyt a szakértők, hogy egy, a fejlesztők számára könnyebben elérhető változat megjelenik majd a konferencia után.

Bár a technológiai oldalakon többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy komoly hardverbejelentésekre nem lehet számítani az I/O-n, mivel ezt a tematikát az őszi nagy rendezvényére tartogatja a Google, meglepetések előfordulhatnak, hisz a tavalyi rendezvényen mutatták be például az okosotthon központjának szánt, hangvezérléses Home eszközt. Szinte biztos, hogy lesznek újdonságok a virtuális valóság (VR) és esetleg a kiterjesztett valóság (AR) kapcsán is, így könnyen előfordulhat, hogy a Daydream platformot használó új készülékekről is adnak majd információt a technológiai cég szakemberei. Emellett a Pixel okostelefonok is új VR-képességekkel egészülhetnek ki, s elképzelhető, hogy a Lenovóval való együttműködés keretében megvalósuló Tango projekt kapcsán is lesznek friss hírek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.