BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kellenek külön tárolók Paks II.-nek

Az észszerűség azt diktálja, hogy a Paks II. kiégett fűtőelemeinek átmeneti tárolása – ha nem az oroszországi kiszállítás győz – az erőmű területén lévő létesítményben történjen.

Egyelőre csak költségoldalon véglegesek a két új paksi blokk majdani radioaktív hulladékainak tárolására vonatkozó tervek. Eszerint a létesítmény áramának várható árában – vagyis a megtérülési számításokban – már figyelembe vették, hogy a bevételből töltögetni kell majd az e hulladékok tárolására elkülönített alapot is. Ez egyébként uniós kötelesség. A Paksi Atomerőműtől például minden kilowattóra villamos energia után két forintot kap a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap.

A műszaki megoldás többesélyes. Paks II. kiégett fűtőelemeinek átmeneti tárolása történhet Magyarországon és Oroszországban is, megállapodás még nincs. Ha Magyarországra esik a választás, akkor célszerű a Paksi Atomerőmű területén lévő, ugyanilyen célú létesítményt használni, feltéve, ha azt kibővítik, és meghosszabbítják az üzemidejét. Észszerűnek tűnik a végleges tárolóknak is ugyanazt (vagy ugyanazokat) a helyszíneket választani, ahová a ma működő négy blokk hulladékai kerülnek. A Világgazdaság információi szerint nemrég e célból megvizsgálták és előzetesen alkalmasnak találták a kis és közepes radioaktivitású hulladékok Báta­apátiban működő temetőjét. Végül Paks II. nagy radioktivitású hulladékai végleges tárolójának is a Paksi Atomerőmű számára vizsgált helyszín kívánkozik a mecseki Boda térségében.

Ugyanakkor még a bodai tárolóról sincs döntés, az pedig még távolabbi – továbbá vizsgálatok és engedélyek tömegének a függvénye –, hogy Paks II. esetében mi lesz a döntés. A Paksi Atomerőmű leszerelése utáni „maradványok” első kazettáját is csak 2055-ben kell elhelyezni, Paks II. esetében 2105-ben. Mindez Litvániában már a jelen. Az ignalinai atomerőművet nyolc éve leállították, jövő novemberben pedig már üzembe is helyezhetik a radioaktív hulladékok közelben létesülő tárolóját és feldolgozóját. (Magyarországon a majdani feldolgozás nincs terítéken.)

A litvániai kivitelező a Roszatom cégéhez, az Atomsztrojekszporthoz (ASZE) tartozó németországi Nukem Technologies GmbH az ASZE közlése szerint. A komplexum egyik része a reaktorok kiégett fűtőanyagait tárolja – már tavaly óta –, a másikba pedig a bontáskor keletkező szilárd radioaktív hulladékok kerülnek. Utóbbinak az úgynevezett hideg próbaüzeme júniusban indul, ezután adható ki az élesüzemhez szükséges működési engedély.

Litvánia az uniós csatlakozásának feltételeként vállalta a szovjet korszakból örökölt ignalinai atomerőmű bezárását. A létesítmény két csernobili típusú reaktora az ország áramfelhasználásának több mint kétharmadát adta. Az üzemen kívül helyezés és leszerelés mintegy hárommilliárd euróba kerül, ezt az EBRD által létrehozott nemzetközi alapból fedezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.