BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pert kap a nyakába a Fiat

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (EPA) azt tervezi, hogy polgári pert indít a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ellen.

Amennyiben nem születik megállapodás, úgy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (EPA) azt tervezi, hogy polgári pert indít a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ellen, mivel dízel motorjaik túlzott károsanyag kibocsátásúak. Hogy azonban ez ne derüljön ki – a gyanú szerint – cég a szoftveres tesztek során olyan eszközöket használt, amelyek mesterségesen lefojtották a nitrogén-oxid kibocsájtást.

A probléma nem újdonság, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége már januárban megvádolta ezzel az FCA-t. Az EPA és a Kaliforniai Levegőügyi Hatóság tárgyalásokat is folytat az FCA-val, melynek témája a cég által gyártott gépek környezetszennyező hatása, illetve az, hogy jóváhagyják-e ezen dízelmotorok értékesítését. Az FCA nem számít peres eljárásra, véleménye szerint a tárgyalások kontraproduktívan zajlanak.

A céget ugyanakkor nem csak az EPA vonná felelősségre, az Európai Unió is vizsgálatot indított ellene. Az Uniós illetékesek szerint a nemzeti kormányok (olasz-amerikai) összejátszanak a befolyásos „autógyártó-lobbival” és a leghatásosabb eszköz a kezükben a szennyezőnek kikiáltott dízelmotorok elleni fellépésben a jogi eljárás. Az EU-s szabályozószervek szerint Olaszország nem szolgáltatott kellő bizonyítékot arra, hogy miért használnak a Fiat-Chrysler dízelek tesztje során olyan eszközöket, amelyek nem mutatnak helyes adatot a környezetkárosító anyagokkal kapcsolatban.

Korábban a német Volkswagen is hasonló botrányba keveredett, az autógyártó cégnek akkor milliárdjaiba került, hogy kimossa magát a botrányból. Emellett hatalmas presztízsveszteséget is okoztak számára a dízelmotorjai hamis mérési adatai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.