Az elemzés szerint a nőknél heti egy, míg férfiaknál heti 2–6 adag csokoládé a leghatásosabb. A pitvari fibrilláció világszerte nagyjából 33 millió embert érint, vagyis minden negyedik felnőttnél jelentkezik élete során.
Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza ezt a rendellenességet, a megfelelő gyógymódot és a megelőzés módszerét sem sikerült még kidolgozni.
A szakértők egy ideje tudják, hogy a csokoládéevés, elsősorban az étcsokoládé fogyasztása, javítja a szív egészségét. Az Elizabeth Mostofsky, a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola szakértője által vezetett kutatócsoport most arra volt kíváncsi, hogy az édesség mennyiben segít a pitvarfibrilláció kialakulásának csökkentésében. A vizsgálatban 26 400 férfi és 29 100 nő adatait elemezték, a résztvevők mind 50–64 évesek voltak. A kutatásban használt információkat egy nagyobb dániai felmérésből emelték át.
Az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogy hetente mennyi csokoládét fogyasztanak el – egy adag 30 grammnak felelt meg. A szakértők a szívproblémákat okozó faktorokra, például a résztvevők diétájára és életmódjára vonatkozó információkat is rögzítették, majd egészségüket kórházi és halálozási adatok alapján nyomon követték.
A 13,5 évig tartó vizsgálat alatt 3346 új pitvari fibrillációs esetet rögzítettek. Miután az egyéb tényezőket kiszűrték, a csapat arra jutott, hogy a csokoládé fogyasztása jelentősen csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának esélyét.
Havi 1–3 adag 10, heti egy adag 17, míg heti 2–6 adag 20 százalékkal csökkentette a kockázatot. Napi egy vagy annál több adag ellenben már csak 14 százalékos javulást eredményezett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.