BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavette a Samsung az első helyet

Az első negyedévben ismét a Samsung adta el a legtöbb okosmobilt világszerte, azonban a piac növekedéséhez leginkább a kínai gyártók járultak hozzá.

Az év első három hónapjában 347,4 millió okostelefont adtak el az IDC előzetes adatai szerint, ez 4,3 százalékos bővülés éves összevetésben. Előzetesen 3,6 százalékos növekedéssel számolt a piackutató cég, és az elmúlt időszak trendjeit vizsgálva valóban meglepően élénknek bizonyult az év eleje ebben a szegmensben. Az idei első negyedéves, 4 százalékot meghaladó fejlődés azért is figyelemre méltó, mert 2016 első három hónapjában például csak 0,2 százalékkal tudott bővülni a piac az egy évvel korábbihoz képest.

Az IDC elemzése is megállapítja, hogy az év eleji adatok azt bizonyítják: még mindig van növekedési lehetőség az okostelefon-piacban, igaz, ez főként a kínai gyártóknak köszönhető. A múlt év egyébként fontos mérföldkő volt a szegmens számára, hiszen tavaly csökkent először 10 százalék alá az eladások növekedési üteme, azonban a szakértők szerint 2017 újabb lendületet hoz a szektornak. Az optimizmust egyebek között az utóbbi hónapokban bemutatott és már kapható csúcstelefonok – például a Huawei P10-ese vagy a Samsung Galaxy S8-asa – táplálhatják, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az év vége felé az idén tizedik születésnapját ünneplő iPhone-ból is izgalmas újdonságok kerülhetnek piacra.

A Samsung Galaxy S8 bemutatója Moszkvában

Az első negyedéves adatok elemzéséből egyértelmű, hogy a kínai gyártóknak köszönhetően adtak el a vártnál több készüléket. Az IDC tanulmánya szerint ugyanis bár a figyelem középpontjában a gyártók prémiumkategóriás telefonjai állnak, a piac meghatározó szereplői egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szélesebb fogyasztói csoport számára is elérhető árú, a középső kategóriába tartozó mobilokra. Ebben a kínai gyártók igen jók, hiszen korábban a Xiaomitól láthattuk, hogy csúcskészülékeket idéző tudású, de azoknál lényegesen olcsóbb eszközöket dob piacra, most pedig az Oppo és a Vivo vállalat jeleskedik ebben.

A gyártók rangsorában a tavalyi utolsó negyedéves helycsere után visszaállt az elmúlt években megszokott rend, a Samsung tudta eladni a legtöbb készüléket. A társaság az IDC előzetes adatai szerint ugyanannyi telefont értékesített, mint egy évvel korábban, ami tulajdonképpen jó hírnek is tekinthető, hiszen 2016 első negyedévét még csökkenéssel zárta éves összevetésben. A második pozíciót elfoglaló Apple minimális bővülést tudott felmutatni, ami ahhoz képest, hogy tavaly az első negyedévben több mint 16 százalékkal csökkent az eladott készülékeik száma az egy évvel korábbihoz képest, jó teljesítménynek tűnik.

Az öt legnagyobb gyártó közé három kínai vállalat jutott be, a harmadik pozíciót a Huaweinek sikerült megszereznie, a cég több mint ötödével növelte értékesítését, és megközelítette a 10 százalékos piaci részesedést. A társaság nem titkolt célja a piacvezető pozíció elérése, de még ha sikerül is tartania ezt a bővülési ütemet, akkor is évekre lehet szüksége ehhez. Az új trónkövetelők egyre közelebb kerülnek, igaz, mind az Oppo, mind a Vivo esetében látványosan lassult az eladások növekedési üteme a tavalyi első negyedévhez képest.

Már itthon is kapható a Samsung új mobilja

 

Magyarországra is megérkezett a múlt hét végén a Samsung legújabb prémiumkategóriás okostelefonja, a Galaxy S8, illetve az S8+, és az előrendelések után most már az üzletekben is meg lehet vásárolni az eszközt. A társaság által közölt adatok szerint az új eszközök iránt óriási az érdeklődés, úgy látszik, a Galaxy Note 7 fiaskója nem bizonytalanította el a fogyasztókat. A Samsung tájékoztatása szerint április 25-ig világszerte 27 százalékkal több előrendelés érkezett a Galaxy S8-asra és S8+-ra, mint a Galaxy S7-esre és S7 edge-re a tavalyi előrendelés azonos időszakában. Az előrendelők több mint 40 százaléka a Galaxy S8+ készüléket választotta, Magyarországon pedig ez az arány még magasabb, a vásárlók több mint fele döntött a nagyobb készülék mellett.

 

A hatalmas érdeklődés érthető, hiszen valóban izgalmas eszközzel állt elő a dél-koreai gyártó: a készülék a végtelenség illúzióját keltő, az előlap jelentős részét elfoglaló kijelzőt kapott, a teljesítményét pedig jól érzékelteti, hogy egy speciális dokkolóval, a DeX-szel akár csúcskategóriás személyi számítógépként is használható. Európában az új fejlesztésű Samsung Exynos processzorral kerül forgalomba a Galaxy S8, ami a korábbihoz képest 10 százalékkal nagyobb teljesítményre képes. A Galaxy S8 és S8+ 5,8, illetve 6,2 hüvelykes kijelzőt kapott, miközben maguk a készülékek ekkora képernyőhöz képest meglepően kicsik, kézbe illők.

 

Ezt úgy sikerült elérni, hogy alul és felül szinte teljesen eltűnt a keret, és ezzel együtt a fizikai Home gombot is egy, a kijelző alatti virtuális változatra cserélték, vagyis egy ponton kicsit erősebben kell nyomni a kijelzőt, és máris ugyanazt a hatást érjük el. Az új telefonok a hagyományos biztonsági megoldások mellett íriszszkennert és arcfelismerő rendszert is kaptak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.