BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akkumulátoros energiatárolót építenének hazánkban

Mintegy 1,1 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektbe kezdhet bele az ALTEO Nyrt., amelyben az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét vizsgálják majd.

Akkumulátoros energiatároló innovatív alkalmazási modelljének kidolgozására nyert csaknem 500 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán az ALTEO – számolt be a hírről a cég sajtóközleményében. A hivatal innovatív, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére kiírt pályázata még 2016 májusában jelent meg, a kiírásra az ALTEO Nyrt. egyik leányvállalata nyújtotta be pályázatát. Tette ezt azzal a céllal, hogy olyan fejlesztéseket indítson el, mely elősegíti az energiatermelési rendszerek megújulását, így hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A 2015-ben az ALTEO által akvirált Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft.-nek egyik kiemelt célja egy olyan akkumulátoros villamosenergia-tároló fejlesztése, amely számos dimenzióban segítheti a magyar villamosenergia-rendszer működését, illetve az időjárásfüggő termelők piaci alapú integrációját.

Az ALTEO a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő kiserőműveit irányító szabályozó központ bővítésével, fejlesztésével és a csatlakoztatott létesítmények (szélturbinák, villamosenergia-tároló architektúra) integrációjával egy olyan – hazánkban egyedülállóan nagy diverzitású – intelligens rendszer jöhet létre, mely a termelési és piaci szinergiák kihasználási lehetőségén túl, összességében pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.