BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfutóban a cseh fegyverexport

A cseh fegyvergyárak exportja látványosan felpörgött, az utóbbi három évben közel megháromszorozódott – állítja a ct24.cza hírtelevízió. Míg 2014-ben a szektorban dolgozó társaságok 7,6 milliárd cseh korona (1 euró = 26 korona) értékben exportáltak fegyvereket és védelmi rendszereket, addig 2016-ban már 18,8 milliárdért. Az ágazat cégei jó formában vannak, például a Ceská Zbrojovka tavalyi forgalma elérte a rekordot jelentő 4 milliárd koronát, ami 10 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet, nyeresége pedig a szintén csúcsot jelentő 660 millió koronára kúszott fel.

Forrás: AFP

„Mintegy száz országgal kereskedtünk, a legfontosabb felvevőpiacaink Európa, Thaiföld, Kanada és az Egyesült Államok voltak” – nyilatkozta Lubomír Kovarík, a cég vezérigazgatója. Idén szintén sikeres évet várnak a fegyvergyártók, jóllehet Jirí Hynek, a cseh fegyvergyárak szövetségének első embere szerint a kivitel dinamikája valamelyest fékeződik. „Az export nem növelhető a korábbi mértékben, ugyanis a cégek teljesítményük, gyártókapacitásuk határára értek. A további bővülésnek gátat vet a képzett munkaerő hiánya is” – magyarázta Hynek.

A cseh fegyvergyárak napjainkban több mint 20 ezer embert foglalkoztatnak, az ágazati szövetség szerint legfontosabb piacaik közé tartozik az Egyesült Államok, Irak, továbbá jelentős érdeklődés mutatkozik a cseh fegyverek iránt Afganisztán, Brazília és Algéria részéről is. Természetesen a cseh hadsereg is komoly megrendelő, a most zajló brünni IDET fegyveripari szakvásáron a honvédelmi minisztérium 750 millió korona értékű szállítmányra kötött szerződést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.