Ma a hatóságnak nincsenek pontos adatai arról, milyen mértékben van jelen a fertőzés a magyarországi sertéstelepeken. A hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, az állomány ellenőrzése pedig 2010 óta nem történik meg. Az Agrárszektor.hu adatai szerint akkor a telepek negyven százaléka érintett volt, bár a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség aránya.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Időknek elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek. A hazai feldolgozóüzemek folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.
Az állatokban legtöbbször semmilyen megbetegedést nem okozó, néhányszor emésztőszervi tüneteket előidéző vírus az emberre veszélyes lehet, és enyhe hasfájást, rosszabb esetben azonban akkut májgyulladást okozhat. A Nébih közlése szerint egyébként a megfelelő feldolgozással, azaz ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, a hepatitis E-vírus elpusztul.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.