BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három országon is keresztül vezetne az új gázfolyosó

A szállítási útvonalat a majdani LNG-terminál tenné életképessé.

„Ukrajna kész csatlakozni a magyar–horvát gázfolyosóprojekthez” – mondta Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök horvát kollégájának, Andrej Plenkovicnak a két kormány honlapját idéző Ukrinform szerint. A kialakítandó szállítási útvonalon keresztül Ukrajna számára is elérhetővé válna a horvátországi cseppfolyós földgázt (LNG) fogadó, még kialakítandó létesítményre szállított gáz, vagyis Ukrajna a világ bármely részéről hozzájuthatna a szénhidrogénhez. „Érdekeltek vagyunk abban, hogy olyan gázt vásárolhassunk, amelyet ezen a folyosón importálhatunk, ezért Ukrajna kész mindent megtenni a beruházás megvalósulásáért” – hangsúlyozta Andrej Plenkovic.

Forrás: AFP

A projekt annak a nagyobb csomagnak a része, amelyet Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kezdeményezésére állítottak össze az Adriai-tenger és a Fekete-tenger közötti együttműködés erősítésére. Az elképzelés szerint nemcsak a három ország közötti gázszállítást szerveznék meg, hanem – lehetőség szerint – összekapcsolnák az érintett gázszállító hálózatokat is.

Az elgondolás vonzó, ám éppen a horvát fél késlekedése miatt csúszik egy olyan beruházás évek óta, amely révén Horvátország felől Magyarországra – és onnan tovább – lehetne szállítani a gázt. Ellenkező irányba viszont már évek óta lehetséges a gáztranzit a Városföldet a horvátországi Slobodnicával összekapcsoló, 2011-ben átadott nagy nyomású vezetéken. Magyar részről már akkor az motiválta a beruházást, hogy a napi 19,2 millió köbméter csúcskapacitású csövön át a később létesítendő, horvátországi LNG-terminálra érkező földgázhoz is hozzá lehessen férni.

A magyar megítélés most is hasonló. A hazai nagy nyomású földgázhálózat tulajdonosa és üzemeltetője, az FGSZ Földgázszállító Zrt. ez év elején frissített, tízéves fejlesztési programja szerint ugyanis – és a piaci szereplőktől kapott előrejelzésekre alapozva – elégséges, ha a Horvátország felőli gázbehozatal csak a Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál 2020 utáni átadása után indul el, és akkor is csak a felhasználói igények függvényében. Ukrajna felé jelenleg évi 6,1 milliárd köbméter gáz küldhető Magyarországról, de ehhez csak úgynevezett megszakítható kapacitás áll rendelkezésre. Ezt az FGSZ nem megszakíthatóvá fejlesztené.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.