BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felrobbant a tóparti ingatlanpiac

Folyamatosan élénkül a hazánk két legnagyobb tava melletti ingatlanpiac, a tavalyi év tavaszától fokozatosan gyarapodott a vásárlók száma – véli a Balla Ingatlaniroda.

Rendkívüli mértékben megélénkült a balatoni ingatlanpiac a tavalyi év tavaszától. Fokozatosan gyarapodott a vásárlók száma, majd tavaly ősszel, illetve az idei év elején robbanás következett be. A Velencei tónál ekkora lendület nem tapasztalható, de ott is folyamatosan nő a kereslet. Jellemző, hogy – a budapesti és székesfehérvári – vásárlók fele már agglomerációként tekint a Velencei-tóra, és csak a másik fele keres nyaraló-ingatlant. Előbbiek körében többségében vannak a fiatalok, míg az utóbbiak között inkább az idősebb korosztály dominál.

Balatonalmádi, nyaraló

A vevők nagy része a Balatonon jelenleg hazai vásárló, de olyan nyugdíjasokkal is lehet találkozni, akik külföldről költöznek haza – jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. A szakember hozzátette: a Balaton-parti ingatlanpiacra jelentős hatással van, hogy megerősödni látszik egy olyan vásárlói réteg, amelynek módjában áll 10-40 millió forint közötti összeget nyaralóba fektetni. A felfokozott érdeklődésben azonban a média is közrejátszik, ahol az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott a Balaton – fűzte hozzá.

A piacnak persze új szereplői is vannak, akik nem nyaralót keresnek saját használatra, hanem lakásokat vennének befektetési célból. Az ő megjelenésük azt eredményezte, hogy mindössze 6 hónap alatt 20-30 százalékkal emelkedtek a lakásárak a siófoki, nem nyaraló jellegű lakáspiacon. Ezek a vevők elsősorban a kétszobás lakásokat keresik. De népszerűek az építési telkek is, ahol ugyancsak jelentős mértékű drágulás következett be: mindössze 1 év alatt 6-7 millió forintról 9-10 millió forintra kúsztak fel az árak, vagyis 50 százalékos növekedésre került sor.

A Velencei-tónál a legkeresettebb a 13-23 millió forint közötti ársávba eső, 40-100 négyzetméter alapterületű lakóházak és nyaralók. Ugyanakkor az 50 millió forintnál drágább, nagy értékű nyaralókra nehezen találni vevőt – derült ki dr. Kovács Csaba szavaiból. Itt is gondot jelent, hogy nincs annyi fejlesztés, mely kielégítené az újépítésű lakások iránti igényeket. Kevés a beruházó, kevés az építkezés, és ha valaki maga vágna bele, akkor sem nagyon talál magának szakembereket. Így az emberek inkább bele sem kezdenek az építkezésbe – foglalta össze a helyzetet az ingatlanközvetítő. Pedig telekből lenne bőven eladó a Velencei-tónál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.