BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország nagyon le van maradva a nyugati bérszintektől

Nem beszélhetünk „egy Magyarországról”, ugyanis a Nyugat-Dunántúlon gyakorlatilag teljes foglalkoztatás van, míg a keleti régiókban már magasabb a munkanélküliségi ráta, és hasonló a helyzet a bérszintek esetében is, ami nyugaton magasabb, keleten alacsonyabb – mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Bérfelzárkóztatás, vállalkozás, foglalkoztatás című konferencián.

A Német Gazdasági Kamara felmérésének adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarország nagyon messze le van maradva a nyugati bérszintektől, sőt, még a szomszédos Ausztriával szemben is, ahol háromszor magasabb bérek vannak. Hozzátette, hogy ez függ a forint/euró árfolyamtól is, ugyanis ha 240 forint lenne az euró, akkor ez a lemaradás csak 2,5-szeres lenne. Manapság többen béruniót emlegetnek, de ez még Magyarországon sem valósul meg – fogalmazott az egyetemi tanár.

A termelékenységben nem az a gond, hogy Németországgal szemben le vagyunk maradva, hanem az, hogy Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal szemben is – véli Bod Péter Ákos. Hozzátette a valutaalap adataira hivatkozva, hogy az egy alkalmazottra jutó termelékenységet nézve a 2010-es bázishoz képest annak ellenére sem javult a magyar termelékenység, hogy a gazdaság bővült ebben az időszakban. Szerinte a termelékenység javulása nélkül béremelésekről sem lehet beszélni.

Az egyetemi tanárral egyetértve Palócz Éva, a Kopint Tárki Zrt. vezérigazgatója elmondta, nem valószínű, hogy a bérek tartósan elszakadhatnak a termelékenységtől. Ugyanis azok az országok tudnak magasabb béreket fizetni, ahol a termelékenység is magasabb. Hozzátette, hogy a magyar bérköltségek nagyjából a helyükön vannak.

Magyarország szerinte egy rendkívül duális gazdaság, amely szétszakadt a külföldi és belföldi tulajdonú cégekre. A külföldi cégek termelékenysége minden vállalati méretben magasabb a nemzetgazdasági átlagnál, míg a belföldi tulajdonú vállalkozásoknál ez éppen fordítva van, azok gyengébbek az átlagos szintnél – mutatott rá Palócz Éva.

A felzárkózásról szólva hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest a V4-es országokkal és Romániával szemben is lemaradtunk az egy főre jutó jövedelmet nézve. Hozzátette, hogy Magyarország jobban teljesít, mint Görögország, viszont az újonnan belépő országok többségéhez képest már nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.