BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az irodaházak fölé nőtt a hotelek hozama

Egyre erőteljesebben mozgolódik a budapesti szállodapiac. Az ingatlanárak emelkedése és a turizmus szárnyalása nem csak a Sofitelnél eredményezhet tulajdonoscserét mostanában.

Az építkezés mellett a felújítás is folyamatos a hotelpiacon, az épülő új szállodák megjelenése ugyanis megújításra sarkallja a régen piacon lévőket is. A Sofitel épületének tulajdonoscseréje – az üzemeltető cég, az Accor-Pannonia Hotels Zrt. korábban eladta, most meg visszavásárolja az épületet a lízingcégtől – jól példázza, hogy a korábban piacra lépő épületek egy része megérett a jelentős, vagyis költségigényes felújításra. A Sofitel várhatóan hamarosan újabb tulajdonost kap, aki a közép-európai Accor hoteleket irányító lengyel Orbis csoporttól vásárolhatja meg az épületet, s a tervezett felújításba már az új vevő teszi a pénzét. Ezzel az Accor egyszerre szabadul meg a lízingtől és a beruházási költségektől, miközben szállodapiaci szakemberek szerint nála marad a hamarosan megújuló szálloda üzemeltetési szerződése.

Az Accor egyszerre szabadul meg a lízingtől és a beruházási költségektől. Forrás: MW

Hasonló lépésre, vagyis a megújuláshoz szükséges forrást biztosító új tulajdonos megjelenésére más hotelek esetében is lehet számítani – véli Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozza: az emelkedő ingatlanárak, a javuló szállodafoglaltság és szobaárak megfelelő beszállási lehetőséget kínálnak az ingatlanbefektetési piacon korábban döntően irodaházakat és bevásárlóközpontokat preferáló üzleti kör számára.

A kelet-közép-európai hotelbiznisz mellett szól, hogy itt kisebb befektetett pénzzel lehet akár hasonló hozamot elérni, mint Nyugat-Európában. Hegedűs Attila tájékoztatása szerint az irodaházak 6-7 százalékával szemben a hotelpiacon 7-8 százalékos a hozamszint, azaz 12 éves a megtérülési időszak, ami versenyképes ajánlat a kontinensen. Lionel Messi nemrég 30 millió euróért vásárolt Barcelonától nem messze, a tengerparton egy 77 szobás szállodát, ami 390 ezer eurós szobaárat jelent. Budapest belvárosában ugyanakkor már 300 ezer eurós átlagáron is lehetett luxusszállodát vásárolni, amivel az elérhető hozam nagyobb volumenű is lehet, mint egy középkategóriás tengerparti hotelben.

A budapesti szállodafejlesztések jellemzően akkor kerülnek eladósorba, amikor az új vagy felújított épület elkészült, a befektetők ugyanis szeretnek biztosra menni, és csak akkor vásárolnak, ha a helyi hatóságoktól már minden engedélyt megkapott az ingatlan a működéshez. A 15-20 éve átadott, mára megújulásra érett irodaházakhoz hasonlóan a szállodaiparban is beköszönt a felújítási hullám, ami több épület sok százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű rekonstrukciójához pótlólagos források bevonását is szükségessé teszi. Ez a nagy ingatlanalapok felé tereli az elöregedő épületek tulajdonosait és üzemeltetőit, a tranzakciós hullámmal hamarosan révbe ér néhány új üzletkötés – prognosztizálja a BDO magyarországi ügyvezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.