BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészen elképesztő karriert fut be a 4G

Az első negyedévben 107 millióval nőtt a mobil-előfizetések száma világszerte, s elérte a 7,6 milliót – derül ki az Ericsson legújabb Mobilitási jelentéséből.

A bővülés fő mozgatórugója India volt, ahol az év első három hónapjában 43 millióval nőtt a mobilos tábor, míg Kínában 24 milliós fejlődést mértek. Érdekesség, hogy Nyugat-Európában lényegében nem volt változás a mobil-előfizetések számában az első negyedévben, s Közép- és Kelet-Európában is mindössze kétmilliós volt a növekedés.

A hálózati megoldásokat szállító társaság elemzése szerint folytatódik az elmúlt években tapasztalt gyors növekedés a mobil adatforgalomban, az okostelefonok térhódítása még szembetűnőbb lesz, és a 4G egészen elképesztő karriert fut be. Az Ericsson előrejelzése szerint 2022-ben közel 8,3 milliárd széles sávú mobilnetes előfizetés lesz világszerte, míg a múlt év végén még csak 4,4 milliárd volt. Bár nem lesz ilyen nagymértékű ugrás az összes mobil-előfizetést vizsgálva, de e területen is szembetűnő fejlődést figyelhetünk majd meg: míg a múlt évben 7,5 milliárd volt belőlük, addig a vizsgált időszak végére közel 9 milliárd lesz. A felhasználók többsége természetesen már okostelefont választ, a Mobilitási jelentés alapján 3,8-ről 6,8 milliárdra nő az ilyen készülékkel vásárolt előfizetések száma.

A 4G/LTE az eddigi leggyorsabban terjedő mobiltechnológia. Forrás: AFP

A mobilnetes kapcsolatok és az okosmobilok elterjedése ugrásszerű növekedést hoz az adatforgalomban is. Az Ericsson szakemberei 2016 és 2022 között évente átlagosan 42 százalékos fejlődéssel számolnak ebben a vonatkozásban, s míg a múlt évben havonta átlagosan 8,8 exabyte-nyi adatforgalmat regisztráltak a mobilhálózatokon, addig a vizsgált időszak végére 71 exabyte-ra nő ez az érték. A tanulmány szerint egyértelműen a videó hozza majd a legnagyobb adatforgalmat, részesedése 2022-re 75 százalékra nőhet.

A Mobilitási jelentésből kiderül az is, hogy a 4G/LTE az eddigi leggyorsabban terjedő mobiltechnológia. Az elemzés szerint az előfizetések tekintetében a 4G jövőre maga mögé utasítja majd a GSM-et is. Mindössze öt esztendőre volt szükség ahhoz, hogy az LTE-technológia 2,5 milliárd emberhez eljusson, szemben a WCDMA/HSPA vagy a 3G nyolc évével. Csak idén az első három hónapban 250 millió új 4G-s előfizetéssel bővült a piac. Az Ericsson tanulmánya kitér a jövőre is, a szakértők szerint az 5G bevezetését a fejlett széles sávú mobilos képességek, valamint a hatékonyságot és automatizálást célzó iparági megoldások iránti igény is előmozdítja. A cég prognózisa szerint 2022-re több mint félmilliárd 5G-előfizetést aktiválnak, nem számítva az IoT-kapcsolatokat, s a világ lakosságának 15 százalékát fedi majd le ez a technológia.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.