BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan kilőhetnek az üzemanyagárak

A UBS elemzője szerint akár 20-23 százalékot is emelkedhet az olajár az év végéig, ami akár 400 forintig is repítheti a hazai üzemanyagárakat – írja a Portfolio.

Az elmúlt hónapokban masszív kilengéseket produkált az olajár, néhány hét alatt 15-20 százalékos emelkedés vagy esés is bekövetkezett – írja a Portfolio hozzátéve: elemzői előrejelzések azt valószínűsítik, hogy ezek a mozgások tartósak lehetnek. Ezzel – véli Giovanni Staunovo az UBS elemzője – az év második felében brutálisan emelkedik majd az olajár és év végére a WTI típusú olaj ára a mostani 47 dollárról 58 dollárra, a Brent típusúé pedig 50-ről 60 dollárra emelkedhet.

Rossz hírt jelent, hogy a magyarországi benzinkutakon tapasztalható árakat jelentősen alakítják az olajárak, illetve az azokból származó finomított termékek árai. A Mol ma bruttó 2 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, ezzel a 95-ös benzin átlagára 336 forintra, a gázolajé 335 forintra emelkedett. Ebből következően – amennyiben a mostani árakat vesszük alapul -, ha 20 százalékot emelkedik az olaj ára, és az egy az egyben jelentkezik a hazai üzemanyagárakban, úgy a hazai kutakon a benzin- és gázolajár literenkénti ára elérheti a 400 forintot – fűzte hozzá a lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.