BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a lengyel légitársaság is elrepíti Amerikába

Jövő év májusától közvetlen légi járatot indít Budapestről New York-ba és Chicagóba a lengyel LOT légitársaság – jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági miniszter.

A légitársaság a világ egyik legkorszerűbb repülőgépével, a Boeing 787-es Dreamlinerrel teljesíti a járatot. New Yorkba hetente négy, Chicagóba pedig két alkalommal indulnak gépek – emelte ki Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója, aki hozzátette: egy Dreamlinert Budapesten fognak állomásoztatni, és várhatóan magyar személyzetet is alkalmaznak a járatokon. A régióból Budapest volt az egyetlen olyan nagyváros, amelynek nem volt közvetlen légi kapcsolata az USA városaival – részben ezért léptek a piacra. (A Malév 2012-es leállása előtt a nemzeti légitársaság, később pedig az American Airlines illetve a Delta közlekedett a Budapest-New York útvonalon. Az előbbi légitársaság heti hét, a Delta pedig heti négy járattal).

Magyarország számára azért is fontosak a járatok, mert eddig versenyhátrányt jelentett, hogy nem volt közvetlen összeköttetése az Egyesült Államokkal, noha az Magyarországon a második legnagyobb befektető – mondta Szijjártó. A mintegy 1700 amerikai vállalat százezer munkahelyet tart fenn, a két ország közötti kereskedelem értéke pedig tavaly meghaladta az 5,5 milliárd dollárt is, és az elmúlt évben 280 ezer amerikai turista érkezett Magyarországra, és 680 ezer vendégéjszakát töltöttek el hazánkban. Soha sem volt még közvetlenül járat Budapestről Chicagóba – emelte ki David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője, aki hozzátette: az új járatoknak köszönhetően sok új kapu nyílik meg Magyarország előtt.

Nagyon jó telítettségre számítanak a járatokon, illetve azt várják, hogy azokkal jó gazdasági eredményeket érnek el

– válaszolta Világgazdaság kérdésre a Rafal Milczarski aki arra viszont nem adott választ, hogy terveznek-e további hosszú távú járatokat Budapestről.

Az előzetes piaci felmérések azt mutatták, hogy hatalmas piaci igény mutatkozik mind a két célállomásra – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport (BA) vezérigazgatója azt mondta. Potenciálisan 160 ezer utasra számíthatnak a piacon évente. A Budapest Airport egyébként minden új járat indulásakor – mindenki számára hozzáférhető, publikus – kedvezményt biztosít a légitársaságoknak, így történik ez ebben az esetben is – tette hozzá a BA vezére. A járat indításához egyébként az állam nem nyújtott támogatást, de arra számítanak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkampányba kezd az amerikai piacon – mondta a LOT vezéri vezérigazgatója.

Az új járat indítása azonban nem csak a magyar-amerikai kapcsolatoknak kedvez. A magyar és a lengyel gazdaság fejlődésében közös utak vannak, és az új légi járat is ezt szolgálja – ezt már Mateusz Morewieck lengyel miniszterelnök- helyettes mondta, aki hozzátette, hogy tovább szeretnék diverzifikálni a gazdasági kapcsolataikat, és egyre több befektetőt szeretnének a régióba vonzani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.