BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva felpörgeti a gabonatermesztést

Oroszország azt tervezi, hogy 30 százalékkal növeli a gabonatermését a következő években – közölte az egyik orosz miniszterelnök-helyettes.

Arkagyij Dvorkovics emlékeztetett arra, hogy tavaly rekordszintű, 120 millió tonna gabona termett Oroszországban, amely ezzel együtt a világ vezető búzaexportálójává is vált.

Az orosz illetékes szerint a tavalyival nagyjából azonos mennyiségű gabonát takarítanak be az idén, a következő években pedig 30 százalékkal is nőhet a gabonatermés.

Oroszországban tavaly 120,67 millió tonna gabonát takarítottak be az egy évvel korábbi 104,8 millió tonna után. Előzőleg a legtöbb gabona, 108,1 millió tonna 2008-ban került a silókba. A szovjet időkben volt egy év, 1978, amikor a betakarított gabonamennyiség 127,8 millió tonna volt (a jelenlegi orosz területről). A tavalyi búzatermés rekordszintű 73,29 millió tonna volt.

Az orosz kormány a gabonatermés növelése céljából egyebek között bővíti a vetésterületet, a tavalyi 80 millió hektárról idén 90 millióra növelte azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.