BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem könnyű naggyá válni Magyarországon

A legtöbb cég Magyarországon kicsinek vagy közepesnek számít, amelyek sokkal könnyebben csődbe mennek, mint a nagyobbak. A nagy cégek sokkal stabilabban működnek a kisebbeknél, ráadásul úgy tűnik, Magyarországon igen nehéz kitörni a közepes méret kategóriájából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Vállalkozások demográfiája című kiadványa szerint 2015-ben – az előző évihez hasonlóan – a működő vállalkozások 99,2 százaléka 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató kisvállalkozás volt. Ezen belül a 10 főnél kevesebb foglalkoztatottat alkalmazó mikrovállalkozások aránya volt a döntő, 95 százalékos, ami alapján úgy tűnik, hogy a magyar cégvilág nagyon elaprózódott. A statisztikai hivatal azonban megjegyzi, hogy ez a megoszlás az Európai Unió legtöbb tagországára jellemző. A nagyvállalatok aránya nagyon alacsony: az 50–249 fős középvállalkozások részaránya 0,7, a legalább 250 fős nagyvállalatoké csupán 0,1 százalék volt.

A dinamikusabbá váló gazdasági növekedés ellenére sem volt jellemző, hogy egy kisebb vagy közepes cég naggyá váljon. Ezt jelzi, hogy a 250 fős és a feletti létszámú nagyvállalkozások kivételével minden létszám-kategóriában emelkedett a vállalkozások száma, a legnagyobb, csaknem 8 százalékos mértékben a 10–19 főt foglalkoztatók körében, de 5 százalék feletti bővülés volt az 5–9 és a 20–49 fő közöttieknél is.

A megszűnt vállalkozások aránya 9,2 százalék volt a mikrocégeknél. Fotó: Vémi Zoltán

A kedvezőbb gazdasági körülményeknek köszönhető, hogy kevesebb vállalat szűnt meg, mint korábban. A „valódi megszűnt vállalatok” száma 2013-ban 56 500 volt, 23,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. (Valódi megszűnő vállalkozásoknak tekintjük azokat a vállalkozásokat, amelyek a tárgyévet követő két évben nem jelennek meg a működő szervezetek között, és tevékenységüket nem folytatja jogutód sem.)

A megszűnt vállalkozások aránya a kisvállalkozásoknál 8,9, ezen belül a mikrovállalkozásoknál 9,2 százalék volt, ez a legnagyobb arány a teljes nemzetgazdaságban. A középvállalkozásoknak 1,8, a nagyvállalkozásoknak pedig mindössze 0,5 százaléka szűnt meg 2013-ban, vagyis ezek mutatják hosszú távon a legstabilabb működést. Az 56,5 ezer megszűnt vállalkozás 99,9 százaléka kis-, 0,1 százaléka középvállalkozás volt, emellett 4 nagyvállalkozás tartozott közéjük. A megszűnt vállalkozások működő vállalkozásokon belüli aránya összességében 8,8 százalék volt, ez az arány 2,7 százalékpontos csökkenést jelent.

A megszűnések aránya az előző évekhez hasonlóan a pénzügyi, biztosítási tevékenység területén volt a legmagasabb 17,7 százalékkal. A hivatal az induló vállalkozásoknál is itt tapasztalta a legnagyobb mozgást. Arányaiban a legkevesebb vállalkozás az egészségügyi, szociális ellátásban szűnt meg (4,6 százalék).

A 2013-ban megszűnt vállalkozások 22,4 százaléka a kereskedelem, gépjárműjavítás, 13,2 százaléka a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és 7,4 százaléka az adminisztratív tevékenység területén működött. A legkevesebb vállalkozás az egészségügy, a művészetek, szórakoztatás és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágakban szűnt meg.

Régiónként 8 és 9,8 százalék között mozgott a megszűnések aránya a működő vállalkozásokon belül. Kiemelkedett Nógrád megye 10,7 százalékkal, míg a legkedvezőbb mutatóval Győr-Moson-Sopron rendelkezett (7,8).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.