BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rettentően sok a kövér gyerek hazánkban

A magyar gyerekek nagy része már hároméves koráig is több kalóriát fogyaszt, mint kéne, és egyre több az elhízott gyerek, európai viszonylatban háromszor annyi, mint húsz évvel korábban. Ez azért is nagy probléma, mert 90 százalékuk felnőttkorára is megtartja túlsúlyát.

Táplálkozás Minden harmadik hat–kilenc éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott Európában az európai gasztroente­rológiai társaságok egyesületének legfrissebb jelentése szerint, amely arra is figyelmeztet, hogy az öt éven aluli túlsúlyosok száma a becslések szerint 2025-re a mostani 41 millióról 70 millióra nőhet.

A kutatók riasztó egészségügyi összefüggéseket is felfedeztek, miközben a térségben 46 országban végeztek vizsgálatokat. A gyulladásos bélbetegségek 20-30 százaléka például már gyerekkorban kezdődik. Kimutatták azt is, hogy a nyugati országokban élő gyerekek és felnőttek körében nem az alkoholfogyasztás okozta zsírmájbetegség a krónikus májbetegség egyetlen és általános oka, hároméves gyermekeket is diagnosztizálnak már ezzel a kórral. A legfrissebb kutatási eredmények szerint minden harmadik

1 és 3 éves kor közötti gyermek rendszeresen kap olyan ételt, amely felnőttek számára készült, így az ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztja el naponta.

Forrás: Shutterstock

Nemcsak a túl sok szénhidrát vagy gyorsétel hibáztatható: az európai kutatás szerint a vizsgált gyerekeknek csak a harmada mozog 60 percnél többet naponta. A mozgásszegény életmód mellett az alvás­hiány és a helytelen táplálkozás is okozhat súlygyarapodást. A legtöbb családban a probléma forrása a táplálkozás és az, hogy nem a szülő irányít ezen a téren.

„A mértékletes, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás a lényeg – mondta el Antal Emese. – Az egészséges táplálkozás nem varázslat. Törekedni kell, hogy többfajta élelmiszercsoportból fogyasszunk az életkornak, nemnek, fizikai aktivitásnak megfelelő mennyiséget.

A legnagyobb gond az, hogy gyakran engednek a gyereknek a szülők. Minden uzsonnára kakaós csigát akar enni, és hagyják; ahogy azt is, hogy elhagyja az étkezésekből a zöldségeket, a húst. Egy idő után aztán már nagyon beszűkül azon ételek választéka, amelyeket elfogyaszt. Ne jussunk oda, hogy 5–7-fajta ételt egyen a gyerek, csak spagettit vagy virslit. A megelőzés a legfontosabb ebben a kérdésben is: egy-két napig engedhetünk, de huzamosan már veszélyes. A rossz szokások nagyon gyorsan kialakulnak és rögzülnek, utána pedig sokkal nehezebb a megoldás.”

Antal Emese szerint, mivel a táplálkozási, életmódbeli szokások gyerekkorban alakulnak ki, ezek maradnak meg életünk későbbi szakaszában. Óvodában és alsó tagozaton még a szülő a fő példaképe a gyereknek, hozzá szeretne hasonlítani, azt tenni, amit ő. Így kiemelten fontos, hogy jó személyes példát lásson. Azért is, mert egyértelmű összefüggés van a gyerekkori elhízás és a későbbi súlyproblémák, valamint a cukor­betegség kialakulása között. Az elhízott gyermekek 90 százaléka felnőttkorára is megtartjatúlsúlyát.

Sokkal nagyobb a gond, mint gondolnánk

Laki Imre gyermekgyógyász szerint a megfelelő életmóddal megelőzhető az elhízás. „Ha már túlsúlyról beszélünk, leküzdéséhez türelem és körültekintés szükséges – tette hozzá. – A szülők hajlamosak belekényszeríteni a gyerekeket a felnőttek számára összeállított diétákba. Ez nem jó, sőt veszélyes is lehet. Fontos, hogy eredményes legyen a diéta, mert csak akkor lesz kitartása a gyereknek. Egy túlsúlyos gyereknél már fiatalkorban kialakulhat a magas vérnyomás, tönkremehet a mája, és könnyen cukorbeteg lehet belőle felnőttkorára. Ezek aztán súlyos hormon- vagy anyagcsere-zavarokat és érrendszeri gondokat okozhatnak. Nem szabad megfeledkezni az elhízás pszicholó­giai következményeiről sem, főleg kiskamaszkorban. Ilyenkor a gyermek gyakran szégyenkezik teste miatt, ezért gátlásossá, depresszióssá válhat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.